Mainos
Mainos

Soinille suitsutusta Ruotsista: "Ulkoministeriys on ollut upeaa"

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoo, että perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin nousu Suomen ulkoministeriksi on upea asia.  

Maahanmuuttoskeptisen Tanskan kansanpuolueen ja Suomen perussuomalaisten menestys kevään ja kesän parlamenttivaaleissa oli esillä Åkessonin puheessa Almedalenin politiikkaviikolla Visbyssä.

Åkesson sanoi kepeään sävyyn, ettei itse valitsisi Soinin tavoin ulkoministerin salkkua, jos saisi valita, vaan nimeäisi tehtävään jonkun toisen.  

Islamistit puheenaiheena

Åkesson hyökkäsi puheessaan voimakkain sanankääntein islamisteja ja näiden tukijoita vastaan. Samassa osiossa hän pyöritteli myös ajatusta, onko islam ideologia vai ei. Hänen mukaansa asiasta on erilaisia näkemyksiä.  

Åkesson vaati, että ulkomaille lähtemisen esimerkiksi taistelu- tai terroritarkoituksissa pitäisi olla laitonta.  

– Kaikille Ruotsin islamisteille haluan sanoa, että kun saamme vaikutusvaltaa, tulemme olemaan takuu sille, että teidän ihmisvihamielisiin, uskonnollisiin dogmeihinne (oppeihin) ei sopeuduta ruotsalaisessa yhteiskunnassa.  

Perhepolitiikkaa vahvemmin agendalle  

Ruotsidemokraatit kertoivat päivällä Visbyssä, että puolue aikoo jatkossa profiloitua vahvemmin perhekysymyksissä. Tavoitteena on saada puolueen taakse uusia kannattajia ja etenkin naisäänestäjiä.  

Puolue on ollut selvästi suositumpi miesten kuin naisten keskuudessa, selviää Ruotsin tilastoviranomaisen SCB:n tiedoista.  

Ruotsidemokraatit vaativat lisäpanostuksia muun muassa pienempiin päiväkotiryhmiin.  

– On selvää, että olemme tehneet strategista harkintaa puolueen sisällä, sanoi puoluejohtaja Jimmie Åkesson uutistoimisto TT:lle Visbyssä.  

Ruotsidemokraatit nousivat viime vuoden parlamenttivaaleissa Ruotsin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Åkesson sanoi keskiviikkona, että puolueen tavoitteena on päästä suurimman puolueen paikalle.   

Ruotsidemokraatteja suurempia ovat pääministeripuolue sosiaalidemokraatit ja pääoppositiopuolue maltillinen kokoomus eli moderaatit.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme