Mainos
Mainos

Soitti hätäpuhelun Ruotsissa - pelasti 50 Välimerellä

Ruotsalainen Expressen-lehti kertoo onnellisen tarinan siitä, kuinka yksi hätäpuhelu Ruotsissa pelasti 50 ihmistä Välimerellä.

Farstassa asuva Khaled Moustafa oli puhelimessa viime heinäkuussa ja kuuli huutoa ja lapsen itkua. Khaledin pikkusisko Fatma oli yhdessä perheensä kanssa kumiveneessä matkalla Kreikkaan. Vene oli uppoamaisillaan. 

– Sinun täytyy tehdä jotain, sisko huusi Kreikan vesiltä Khaledille puhelimeen.

Khaled Moustafa keksi soittaa hätänumeroon 112.

Hän oli aiemmin yöllä herännyt matkapuhelimen piippaukseen. Viesti oli siskolta, joka pyysi veljeään ottamaan heti yhteyttä rannikkovartiostoon. Vähän ajan kuluttua sisko soitti. Sisko Fatma kertoi istuvansa miehensä ja kahden lapsensa kanssa yhdeksän metriä pitkässä kumiveneessä, jossa oli 50 muuta pakolaista.

Ympärillä pikimusta meri, vene täyttymässä vedellä

Siskon puhelin oli ainoa toimiva puhelin veneessä, joka oli täyttymässä vedellä. Ympärillä oli pikimusta meri eikä mitään tietoa, kuinka kaukana Kreikan rannikko on. He olivat tulossa alun perin Syyriasta. Perhe oli maksanut noin 3000 euroa, jotta he saisivat paikan salakuljettajien kumiveneestä. 

Isoveli Khaled oli lähtenyt Syyriasta jo vuonna 2012 vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Nyt heillä on oleskeluoikeus Ruotsissa. Sittemmin Ruotsiin ovat päätyneet myös Khaledin vanhemmat ja kahdeksan sisarusta. Fatma oli viimeinen sisaruksista, joka oli jäänyt Syyriaan. 

Siskon puhelun jälkeen Khaled oli etsinyt tietokoneesta Kreikan rannikkovartioston puhelinnumeroa ja päässytkin puhumaan rannikkovartioston virkailijan kanssa. Apua ei kuitenkaan tullut, koska Khaled ei tarkalleen tiennyt, missä pikkusiskon uppoava kumivene sijaitsee. Paniikissa Khaled päätti soittaa hätänumeroon.

– En tiedä, miten sain idean mutta ajattelin että sinne soitetaan, kun ollaan hädässä. Pääsin puhumaan oikein mukavan miehen kanssa, joka sanoi ottavansa yhteyttä kansainväliseen poliisiin, Khaled kertoi Expressen-lehdelle.

Hätäkeskuksen virkailija soitti takaisin ja kertoi, että he yrittävät soittaa Fatman matkapuhelimeen ja sen jälkeen tavoitteena on paikallistaa puhelimen sijainti GPS-järjestelmän avulla.

Fatma ei osannut uida

Nyt Khaled ei voinut muuta kuin odottaa. Päässä olevat mielikuvat olivat painajaismaisia. Vene täyttymässä vedellä ja uppoamassa... Fatma ei osannut edes uida, koska pelkäsi merta ja järviä. Hän ei koskaan uinut, Khaled muistelee.

Vihdoin kuudelta aamulla puhelin soi. Fatma soitti ja kiitti Fhaledia.

– Puhelusi pelasti meidät. Kaikki on nyt hyvin, soitan sinulle myöhemmin, Fatma sanoi.

Kumivene oli pystytty paikallistamaan ja Kreikan rannikkovartiosto oli löytänyt veneen nopeasti. Kaikki veneessä olevat pelastuivat vaikka olivatkin kylmettyneitä ja shokissa. Matka jatkui Kosille, Ateenaan ja sitten Unkariin. Sieltä perhe matkusti Itävaltaan, josta heidät lähetettiin takaisin Unkariin. Sukulainen haki heidät lopulta Saksaan, jossa he nyt asuvat.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme