Mainos
Mainos

Sojuz-alus telakoitui Mir-avaruusasemaan

Miehitetty venäläinen Sojuz-avaruusalus telakoitui tänään maata kiertävään Mir-avaruusasemaan. Sojuzin mukana saapui kolme kosmonauttia.

Sojuz telakoitui Miriin kello 7.36 Suomen aikaa. Sojuzin mukana saapuivat venäläinen, Viktor Afanasjev, ranskalainen Jean-Pierre Haignere ja slovakialainen Ivan Bella. Mir-asemalla on entuudestaan kaksi kosmonauttia. Näistä toinen palaa yhdessä Bellan kanssa maahan kahdeksan päivän kuluttua. Muut jäävät asemalle ilmeisesti elokuuhun saakka.

Lähes 13 vuotta toimineen Mir-aseman rahoitus on saatu järjestettyä vain elokuuhun asti. Sen jälkeen aseman tulevaisuus on epäselvä. Ranska ja Slovakia ovat maksaneet Haigneren ja Bellan osallistumisesta avaruuslennolle noin 20 miljoonaa dollaria.

Yhdysvallat on painostanut Venäjää luopumaan Miristä ja keskittämään niukat varansa uuden kansainvälisen avaruusaseman (ISS) rakentamiseen. ISS:n ensimmäinen osa on ollut maata kiertämässä viime vuoden marraskuusta alkaen.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme