Mainos

Solarium aiheuttaa todistetusti syöpää

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut solariumit aiempaa vaarallisemmiksi. Uudet tutkimukset todistavat aukottomasti, että keinotekoinen UV-valo lisää syöpäriskiä, WHO:n alainen syöpäjärjestö linjaa.

- Solariumin käyttö aiheuttaa ihmisille syöpää. Se aiheuttaa ihon melanoomaa ja melanoomaa silmille, sanoi uutta arviointia johtanut Vincent Cogliano.

Aiemmin solariumit luokiteltiin "todennäköisiksi" syövän aiheuttajiksi. Vaarallisen ihosyövän riski kasvaa jopa 75 prosenttia, jos solariumin käyttö aloitetaan alle 30-vuotiaana.

WHO ja syöpäjärjestöt ovat jo pitkään varoittaneet solariumrusketuksen vaaroista. Uusi linjaus saa tukea syöpälääkäreiltä, jotka vaativat miljardien eurojen rusketusteollisuuden suitsimista.

Solariumin käytölle ehkä tiukennuksia

Säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Lasse Ylianttila ei kuitenkaan usko, että nämä uudet tutkimustulokset johtaisivat solariumien kieltämiseen.

- Kieltäminen on yksi mahdollisuus, mutta en henkilökohtaisesti usko, että se on se kaikkein todennäköisin. Todennäköisesti voi tulla tiukennuksia käytölle ja tehorajoille. Että solariumit kokonaan kiellettäisiin, niin sitä en pidä todennäköisenä, Ylianttila toteaa.

Hän ei osaa vielä sanoa, tulevatko solariumohjeistukset muuttumaan solariumin vaarallisuusasteen noustessa.

- Siitä ei ole vielä tietoa. Nyt meidän pitää miettiä, että kuinka paljon tämä vaikuttaa tämänhetkiseen lainsäädäntöön ja siihen, mitä vaatimuksia solariumilla tällä hetkellä on.

Ylianttila kertoo, ettei solariumia "tarvita" oikeastaan mihinkään.

- Enemmän sitä käytetään kosmeettisena tarkoituksena, että saadaan ihoa rusketettua, mutta mitään hyötykäyttöä sillä ei sinänsä ole.

Solariumit ovat erityisen suosittuja pohjoisessa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tutkimusten mukaan jopa neljännes Ranskan, Saksan ja Ruotsin aikuisväestöstä hakee rusketusta aurinkolamppujen alta.

Suomessa solariumien tehorajat ovat olleet tiukemmat kuin muualla Euroopassa jo pitkään. Ylianttilan mukaan muu Eurooppa tulee kuitenkin Suomen perässä.

- Euroopassahan nämä solariumien tehorajat tiukentuivat viime vuonna samoille tasoille, mitä ne ovat olleet Suomessa ainakin viimeiset 15 vuotta. Myös kokonaan tämmöinen, sanotaanko asenneilmasto, Euroopassa on tiukentunut solariumin osalta, kertoo Ylianttila.

Hänen mukaansa Euroopan asennoituminen solariumiin on ollut aikaisemmin paljon vapaampaa, mutta EU:n viime vuonna tiukentama kanta solariumiin sai tehorajat lopulta laskemaan.

Katso Mari Karppisen juttu (Kymmenen uutiset 29.7.2009)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot