Mainos
Mainos

Somalia valitsee uuden presidentin

Somalian parlamentti valitsee uuden presidentin tänään. Tulevalla presidentillä on edessään vain vaikeuksia: väkivalta ja anarkia ovat riepotelleet Afrikan sarven rannikkovaltiota miltei 20 vuoden ajan.

Maassa ei ole ollut toimivaa keskushallintoa sen jälkeen, kun diktaattori Siad Barre syrjäytettiin 1991. Presidentti valitaan YK:n tunnustamalle väliaikaishallinnolle, jolla ei ole juuri lainkaan somalialaisten tukea.

Maan asukkaista ainakin kolmannes elää ulkomaisen avun varassa, ja hallitusta vastustavien sekä keskenään erimielisten islamilaistaistelijoiden väkivaltaiset taistelut ovat ajaneet ihmisiä pakoon ulkomaille sekä Somalian eri osiin.

Presidentin virkaa tavoittelee 14 ehdokasta. Vaalit pidetään naapurimaassa Djiboutissa, koska Somaliassa niiden turvallisuutta ei voitaisi taata.

Presidentin valitsee uusi, laajennettu hallitus, johon on valittu myös maltillisia islamistijäseniä.

Kärkiehdokkaat ovat pääministeri Nur Hassan Hussein sekä Sheikh Sharif Ahmed, joka on laajaa suosiota nauttiva maltillinen islamistijohtaja.

Molemmat kampanjoivat djiboutilaisten hotellien auloissa houkutellakseen parlamentin jäseniä tuekseen.

Kansainväliset Somalian-tuntijat pitävät tärkeänä, että hallinnossa olisi mukana enemmän myös islamistiryhmien edustajia, jotta neuvottelut kovan linjan islamistien kanssa voisivat tulla kyseeseen.

(MTV3-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme