Mainos
Mainos

Somalimerirosvot ajettu ahtaalle

Somalialaisten merirosvojen onnistuneet laivakaappaukset ovat vähentyneet selvästi vuoden aikana.

Viime vuonna merirosvot kaappasivat yhteensä 31 laivaa, joista 28 vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Tämän vuoden aikana merirosvot ovat kaapanneet viisi laivaa.

Tällä hetkellä somalimerirosvojen hallussa on seitsemän kauppalaivaa ja 213 merimiestä pidetään panttivankeina. Vuosi sitten tilanne oli huomattavasti synkempi, kun merirosvojen hallussa oli kaksikymmentä alusta ja 550 panttivankia.

Euroopan Unionin merirosvouksen vastaisen Atalanta-operaation komentaja, kontra-amiraali Duncan Potts muistuttaa, että merirosvoja ei ole kukistettu. Potts sanoi tällä viikolla tiedotustilaisuudessa, että lopullinen ratkaisu ongelmaan saadaan vasta, kun sekasortoiseen Somaliaan saadaan palautettua järjestys.

— Taktisesti olemme edistyneet, mutta nyt meidän pitää lisätä painetta entisestään (merirosvoja vastaan), Potts sanoi.

Atalanta-operaatio on saanut uusia valtuuksia taistella merirosvoutta vastaan. Sotalaivat voivat nykyään tehdä ilmahyökkäyksiä rannalla sijaitseviin merirosvoleireihin. Tähän mennessä tällaisia hyökkäyksiä on tehty vain yksi, kun viime kuussa taisteluhelikopteri tuhosi merirosvojen käyttämiä aluksia rannalle.

EU käynnisti Atalanta-operaation Somalian edustalla vuonna 2008. Suomi on osallistunut operaatioon alusta asti esikuntaupseereilla. Lisäksi miinalaiva Pohjanmaa osallistui operaatioon kolmen kuukauden ajan viime vuonna.

EU:n sota-alusten lisäksi alueella partioi muun muassa Naton merirosvouksen vastaiseen operaatioon osallistuvia aluksia. Myös kiinalaisia, venäläisiä ja japanilaisia aluksia toimii alueella, joka on Euroopan Unionin kokoinen.

(MTV3 - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme