Mainos

Sonyn tapauksella voi olla vaikutuksia myös Suomessa

Kyberturvallisuusalan professori Jarno Limnéll uskoo, että Sonyn hakkerointitapauksella voi olla maailmanlaajuisia vaikutuksia. Valtiot joutuvat miettimään, mikä on valtion vastuu silloin, kun yritys joutuu vieraan valtion kyberhyökkäyksen kohteeksi. Tämä pätee myös Suomeen.

Yhdysvallat syyttää Pohjois-Koreaa Sonyyn kohdistuneesta kyberhyökkäksestä. Pohjois-Korea kiistää osallisuutensa. Mikäli Sonyn hakkeroijaksi paljastuu valtio, on se Limnèllin mukaan poikkeuksellista.

– Sellaisia ennakkotapauksia on varsin vähän, että valtiotoimija tekisi näin laajamittaisen hyökkäyksen toisen valtion maaperällä olevaa isoa yritystä vastaan, arvioi Limnéll.

Limnéllin mukaan nyt haetaankin ennakkoasetelmia sille, miten valtiohallinnon ja toisaalta yrityksen tulisi toimia Sonyn kaltaisessa tapauksessa.

– Tässä joudutaan yhä enemmän miettimään, mikä on valtion rooli, jos suuri yhtiö esimerkiksi Suomessa joutuisi vastaavan hyökkäyksen kohteeksi. Mikä silloin olisi Suomen valtion tehtävä ja toisaalta vastuu, pohtii Limnéll.

USA:lta kaivataan lisätodisteita

Presidentti Barack Obama uhkasi eilen Yhdysvaltojen ryhtyvän vastatoimiin Sony Pictures -elokuvayhtiöön kohdistuneen kyberiskun vuoksi. Ennen mahdollisia toimia Yhdysvaltojen olisi Limnéllin mielestä esitettävä lisätodisteita Pohjois-Korean syyllisyydestä.

– Mikäli nyt lähdetään kovempiin vastatoimiin, niin kyllä näkisin, että on kyettävä antamaan nykyistä paremmat todisteet sille, että Sonya vastaan kohdistuneet hyökkäykset olisivat tulleet nimenomaan Pohjois-Koreasta. Ja tämä on kybertoimintaympäristössä haasteellista.

Yhdysvallat katsoo voivansa vastata kyberhyökkäyksiin jopa fyysisellä voimankäytöllä, jos hyökkäyksistä koituu riittävästi vahinkoa. Sonyn tapauksessa kyse on ainakin uhkailusta sekä työntekijöiden tietojen levittämisestä.

Muita vaihtoehtoja vastatoimille ovat muun muassa pakotteet ja vastavuoroiset kyberhyökkäykset.


Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot