Mainos
Mainos

USA:n vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta olisi voitto ilmastoskeptikoille

Yhdysvallat on vetäytymässä Pariisin ilmastosopimuksesta. Jos ero sopimuksesta toteutuu, sitä voidaan pitää voittona Trumpin hallinnon nationalistisiivelle.

Nationalisteihin kuuluvat muun muassa Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtaja Scott Pruitt ja Trumpin hallinnon päästrategi Steve Bannon. Pruittilla on ollut vahvat yhteydet öljy- ja kaasuteollisuuteen. Hän on nimittänyt ilmastonmuutosta huijaukseksi. Bannon on luonnehtinut itseään taloudelliseksi nationalistiksi ja kansallismieliseksi.

Tappiolle ovat jäämässä muun muassa ulkoministeri Rex Tillerson sekä presidentin tytär Ivanka Trump ja hänen puolisonsa Jared Kushner, jotka ovat halunneet Yhdysvaltojen pysyvän sopimuksessa.

Myös monet jättiyhtiöt kuten BP, Google ja Microsoft ovat vaatineet Trumpia pitämään Yhdysvallat sopimuksessa.

Aiemmin tällä viikolla 22 republikaanisenaattoria vaati kirjeessään vetäytymään Pariisin sopimuksesta. Yksi sen allekirjoittajista oli republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell


Vain kaksi maata ei kuulu sopimukseen

Yhdysvaltojen hiilidioksidipäästöt ovat Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurimmat. Edellisen presidentin Barack Obaman allekirjoittama Pariisin sopimus velvoittaa Yhdysvaltoja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 26-28 prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

Tällä hetkellä ainoat YK-maat, jotka eivät ole sitoutuneet Pariisin ilmastosopimukseen, ovat Nicaragua ja Syyria.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme