Mainos
Mainos

Sota teki 2-vuotiaasta "hirviön" – joutui odottamaan apua 23 vuotta

Sodan arvet ovat näkyneet 25-vuotiassa Ayan Mohamedissa erittäin kirjaimellisesti lähes koko tämän elämän ajan.

Mohamedin kasvot vaurioituivat sirpaleesta Somalian sisällisodan aikana. Tyttö oli tuolloin vasta 2-vuotias. Apua hän on joutunut odottamaan 23 vuotta. 

Mohamed peittää kasvonsa huivilla, mutta syy ei ole uskonnollinen.

– Hän käyttää huivia peittääkseen epämuodostumansa. Hän peittää kasvonsa, koska muuten ihmiset tuijottaisivat, lapset itkisivät, Somalimaan entinen ulkoministeri ja presidentin vaimo Edna Adan Ismail toteaa CNN:n haastattelussa.

Viimeisen 11 vuoden ajan Ismail on yrittänyt löytää apua Mohamedin kasvojen korjaamiseksi.

Silmän sulkeminen mahdotonta, syöminen hankalaa


Mohamedin kasvojen vasen puoli on suht normaali, mutta sirpaleen repimien vammojen vuoksi oikea puoli on kuin kauhufilmistä.

Mohamed ei pysty sulkemaan oikeaa silmäänsä. Kun hän yrittää syödä, ruokaa tippuu ulos poskessa olevasta reiästä. Nainen on jo kauan sitten joutunut tottumaan tuijotukseen ja ikäviin kysymyksiin.

Edna Ismail kuuli Mohamedin avuntarpeesta ensi kertaa, kun tytön äiti tuli Ismailin vasta-avattuun sairaalaan hakemaan apua. Sairaalalla ei ollut tuolloin kuitenkaan tarvittavaa asiantuntemusta Mohamedin kasvojen korjaamiseen – eikä ole vieläkään.

Ismail ryhtyi kuitenkin etsimään apua Mohamedille muualta. Hän rakensi Mohamedia varten nettisivut, lisäksi hän pyysi apua myös YouTubeen ladatulla videolla. (Varoitus, videon kuvamateriaali voi järkyttää herkimpiä) 

Hoitoon pääsy vaatinut taistelua taistelun perään

Kaksi vuotta sitten ryhmä australialaisia liikuttui Mohamedin kohtalosta ja vannoi tuovansa Mohamedin Australiaan leikkausta varten. Tämä ei ollut kuitenkaan helppoa.

Somalimaassa ei ole postia, joten pelkkä kirjeen lähettäminen ulkomaille vaati ulkopuolista apua. Jotta Mohamed sai tarvittavat lääkärinarviot ja röntgenkuvat, hän joutui matkustamaan Addis Abebaan Etiopiaan.

Kun lääketieteelliset kysymykset oli lopulta satu ratkaistua, ongelmia aiheutti maahantulopolitiikka.

Australian viranomaiset kieltäytyivät antamasta Mohamedille viisumia, koska tämän vammat eivät ole hengenvaarallisia. Aiemmin samanlaisen päätöksen oli tehnyt Yhdysvallat.

Lopulta Australia pyörsi kuitenkin päätöksensä.

Edessä valtava operaatio

Nyt Mohamed on parhaillaan Brisbanessa, jossa kasvojenkorjausoperaatio on tarkoitus suorittaa.

– Leikkauksessa silmäkuopan reunus korvataan pienellä synteettisen implantilla. Tämän jälkeen suurin osa puuttuvasta kudoksesta korvataan lihaksella, joka tulee poskiluun alle, kirurgi John Arvier kertoo CNN:lle.

Mohamedin kasvoihin siirretään lisäksi kyynervarresta otettua ihoa ja hänelle rakennetaan uusi sierain korvasta otetusta rustosta. Tämän lisäksi Mohamed tarvitsee myös laajan hammashoidon.

Mohamed itse kertoo huntunsa alta, ettei tuleva operaatio pelota häntä.

– Olen luottavainen, enkä huolissani.

Apuna ollut Ismail sen sijaan jännittää tulevaa leikkausta Mohamedinkin edestä.

– Hän on urhea nainen. Hänen on täytynyt elää tämän kanssa pitkän aikaa… hän on hyvin rento. Minä olen se, joka tuntuu hajoavan, Ismail kommentoi CNN.lle.

Mohamedin tarina CNN:n nettisivuilla

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme