Mainos
Mainos

Sotilastiedustelun johtaja: Ruotsista kerätään tietoa riskejä ottaen

Ruotsiin ja Ruotsin puolustukseen kohdistuvassa tiedustelutoiminnassa otetaan takavuosia enemmän riskejä, arvioi Ruotsin sotilaallisen tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun (Must) johtaja Gunnar Karlson.

Gunnar Karlsonin mukaan riskinotto näkyy muun muassa siinä, että ulkomaille kytkeytyvät tahot yrittävät kerätä tietoa Ruotsin sotilaallisesta toiminnasta myös sellaisilla tavoilla, joista on helpompi jäädä kiinni.

– Tulkitsemme sen osoitukseksi siitä, että tietojen kerääminen toiminnastamme koetaan tärkeäksi. Kun Ruotsin puolustusvoimat tekee entistä enemmän ja kokonaispuolustuksen toimintaa kehitetään ja suunnitellaan, on selvää, että myös ulkomaiselle tiedustelutoiminnalle on enemmän sellaista tietoa, joka kiinnostaa, sanoi Karlson mediatapaamisessa Ruotsin Almedalenin politiikkaviikolla.

Ruotsin sotilastiedustelun johtaja ei tarkenna, millaisiin tiedonhankintakeinoihin riskinotto liittyy tai mikä tai mitkä maat ovat sen takana.

– (Yleisesti ottaen) tiedustelu tapahtuu perinteisillä tavoilla: tietoa saadaan ihmisiltä sekä erilaisilla teknisillä menetelmillä, Karlson sanoo.

Ruotsin omassa tiedustelutoiminnassa kansainvälinen yhteistyö on Karlsonin mukaan avainasemassa, jotta tehtävät saadaan hoidettu. Hän ei silti suoraan halua kommentoida mahdollista yhteistyötä yksittäisten maiden kuten Suomen kanssa.

– Puolustusasioissa yhteistyö Suomen ja Ruotsin välillä on intensiivistä ja sujuu erittäin hyvin. Tiedustelutyössä yleinen sääntö on, että emme kommentoi tarkemmin, keiden kanssa teemme yhteistyötä, sanoi Karlson STT:lle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme