Mainos
Mainos

Spekulaatiot kiihtyvät - näyttäytyykö Kim Jong-un puolueen syntymäpäivillä?

Arvailut Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin voinnista ja tilanteesta käyvät yhä kuumempina.

Tarkkailijat odottavat nyt, näyttäytyykö hän huomenna, Pohjois-Korean kommunistipuolueen 69-vuotispäivänä.

Kahtena viime vuonna Kim on vieraillut juhlapäivän aamuyöllä mausoleumissa, johon on haudattu hänen isänsä ja isoisänsä. Jos Kim ei tänä vuonna näyttäydy, voimistuvat arvailut vallankaappauksesta.  

– Mitä kauemmin hän pysyy poissa julkisuudesta, sitä suuremmaksi kasvaa epävarmuus hänen ja hänen hallintonsa ympärillä, sanoi Pohjois-Koreaa seuraava tutkija Curtis Melvin.

31-vuotias johtaja on viimeksi nähty 3. syyskuuta. Etelässä vierailleet Pohjois-Korean edustajat ovat kiistäneet, että hänellä olisi terveysongelmia.

Eteläkorealaiset tarkkailijat ovat kuvien perusteella arvioineet, että nuori johtaja kärsii joko kihdistä, verenpainetaudista tai korkeasta verenpaineesta, ellei kaikista kolmesta.

Pohjois-Korean televisiossa kerrottiin viime kuussa, että Kim kärsii "vaivoista". Kuvista näkyy, että Kim on lihonut selvästi noustuaan valtaan isänsä jälkeen vuonna 2011. Tuoreimmissa TV-kuvissa hän ontuu selvästi.

Kimin isä Kim Jong-il esiintyi takavuosina tiuhaan julkisuudessa puolueen juhlapäivän vaiheilla. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun Kim Jong-un katoaa pitkäksi aikaa julkisuudesta. Kesällä 2012 hän oli poissa julkisuudesta 23 päivän ajan ennen kuin ilmaantui taas näkyville vieraillessaan delfinaariossa.

Kaikki Pohjois-Koreaa seuraavat tarkkailijat eivät kuitenkaan pidä vallankaappausteoriaa uskottavana.

– Kim Jong-un on aina jakanut vallan muiden keskeisten toimijoiden kanssa. Vaikka sisäinen vallanjako on voinut muuttua, on epätodennäköistä, että hänet haluttaisiin siirtää syrjään ottaen huomioon hänen symbolisen arvonsa, sanoi kansalaisjärjestö Choson Exchangen toimitusjohtaja Andray Abrahamian.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme