Mainos
Mainos

Spirit-luotain: Marsissa ollut vettä

Tutkijoiden mukaan Spirit-luotaimen Gusevin kraatterista löytämä suola on merkki siitä, että marsissa on joskus ollut vettä.

Yhdysvaltain Mars-luotain Spirit on löytänyt uusia todisteita siitä, että punaisella planeetalla on joskus ollut vettä. Spirit löysi suolakeskittymän Gusevin kraatterista, Mars-tutkijat kertoivat.

Tutkijoiden mukaan suola viittaa siihen, että alueella on joskus ollut vettä.

-Emme tarkoita valtavia nestemäisiä vesimassoja. Tätä varten ei tarvita suurta järveä, kertoi johtava tutkija Steve Squyers.

Squyersin mukaan vesi todennäköisesti on ollut maan alla, josta se on haihtuessaan nostanut mineraaleja pintaan. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ilmoitti myös tiistaina, että Spiritin kollega, Mars-mönkijä Opportunity ohjataan stadionin kokoiseen Endurance-kraatteriin.

Nasan mukaan on mahdollista, että Opportunity ei pääse enää kraatterista pois. Tutkijat ovat kuitenkin valmiita ottamaan riskin, sillä kraatterin pohjalta mahdollisesti löytyvä tutkimusaineisto saattaa olla kullanarvoista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme