Mainos
Mainos

Stephen Hawking: Alienit voisivat tuhota ihmiset, mutta heitä on silti etsittävä

Kuuluisa teoreettinen fyysikko Stephen Hawking on ollut julkistamassa uutta hanketta, jonka avulla avaruudesta pyritään etsimään elämän merkkejä.

Hawkingin suhtautuminen maan ulkopuolisen älyn etsintään on mielenkiintoinen: Hän on varoitellut, että muukalaiset saattaisivat kenties pyyhkiä koko ihmiskunnan maapallolta samaan tapaan kuin ihmiset torjuvat muurahaisia.

Space.com-sivusto kirjoittaa, että halu tietää kuitenkin voittaa Hawkingin pelon. Hawking osallistui eilen Breakthrough Listen -projektin julkistustilaisuuteen. Kyseessä on kaikkien aikojen tehokkain älykkään elämän etsintään suunniteltu projekti.

– Olen täällä, koska uskon että Breakthroughin kaltaiset aloitteet ovat uskomattoman tärkeitä. Olemme elossa. Olemme älykkäitä. Meidän täytyy tietää, totesi Hawking Lontoossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Tutkijat ovat olleet huolestuneita, että signaalien lähettäminen maapallolta saattaisi olla kohtalokasta.

Breakthrough Listen -aloite ainoastaan kuuntelee signaaleja avaruudesta eikä lähetä signaaleja maapallolta avaruuteen. Kehitteillä on kuitenkin myös toinen, Breakthrough Message -hanke, jonka puitteissa aiotaan lähettää viestejä avaruuteen.

– Emme tiedä mitään muukalaisista, mutta tiedämme kyllä ihmisistä. Jos katsomme historiaa, niin yhteydet ihmisten ja vähemmän älykkäämpien organismien välillä ovat olleet usein tuhoisia jälkimmäisille. Kohtaamiset kehittyneiden ja vähemmän kehittyneiden sivilisaatioiden kanssa ovat olleet huonoja vähemmän kehittyneille sivilisaatioille, totesi Hawking tilaisuudessa.

Hawking huomauttaa, että meitä miljardeja vuosia edellä olevat tahot eivät välttämättä pitäisi ihmisiä juurikaan merkittävämpinä kuin bakteereja.

Breakthrough Listen -hankkeen on tarkoitus toimia kymmenen vuoden ajan. Sen avulla skannataan Linnunradan tähtiä sekä sataa lähimpänä olevaa galaksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme