Mainos
Mainos

Stoltenberg: Pohjoismaiden puolustusyhteistyötä lisättävä

Pohjoismaiden on suorastaan pakko tehdä puolustusyhteistyötä, jotta ne eivät joutuisi täysin Euroopan suurvaltojen armoille.

Tätä mieltä on Norjan entinen ulkoministeri Torvald Stoltenberg, joka on selvitellyt asiaa pohjoismaiden hallitusten laskuun. Stoltenbergin mielestä Suomen etu olisi esimerkiksi valvoa Islannin ilmatilaa ja aluevesiä.

Torvald Stoltenberg kertoi tänään Tukholmassa saaneensa runsaasti tukea esityksilleen, joiden lähtökohta on maanläheinen: huipputeknologian kallistuminen ajaa väkisin pienet pohjoismaat tekemään puolustusyhteistyötä.

- Meidän on pakko olla yhteistyössä. Muussa tapauksessa Euroopassa on 20 vuoden kuluttua vain neljä maata, joissa on nykyaikainen puolustuslaitos: Saksa, Venäjä, Ranska ja Iso-Britannia. Se ei olisi hyvä ratkaisu pohjoismaille, sanoo Stoltenberg.

Voimien yhdistämiseen kuuluisi mm se, että Suomi auttaisi Islannin aluevesien ja ilmatilan valvonnassa.

- Se on lähialue, jonka valvominen on meille kaikille edullista - riippumatta siitä, olemmeko liittoutumattomia, puolueettomia, Naton jäseniä tai EU-maita. Se olisi selkeästi sekä Suomen että yhteisten etujen mukaista, sanoo Stoltenberg.

Esimerkiksi Venäjä on viime aikoina loukannut Islannin ilmatilaa useaan otteeseen. Islannilla ei ole omia puolustusvoimia, ja Yhdysvallat on tyhjentänyt tukikohtansa saarivaltiossa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme