Mainos
Mainos

Stubb: Euroryhmällä suunnitelma B Kreikalle

Euromaiden valtiovarainministerit keskustelevat tänään Kreikan mahdollisesta maksukyvyttömyydestä, ennakoi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) Luxemburgissa kokoukseen mennessään. 

Hänen mukaansa Euroryhmän valtiovarainministerien kokouksessa keskustellaan tänään myös suunnitelma B:stä, joka pohjautuu Kreikan maksukyvyttömyyteen.

Stubbin mukaan maksukyvyttömyydestä ei ole tähän asti haluttu juuri puhua, mutta kukin maa on analysoinut sen vaikutuksia omalla tahollaan. Kreikka voi ajautua maksukyvyttömäksi, ellei uuden tukilainan maksuehdoista löydy sopua.

Stubbin mielestä maksukyvyttömyys olisi huono uutinen lähinnä kreikkalaisille itselleen.  

– Me emme usko tässä vaiheessa minkäänlaiseen dominoefektiin. Ne maat, jotka ovat olleet aikaisemmin riskirajoilla, on hyvin suojeltu - kuten esimerkiksi Irlanti, Espanja ja Portugali.

Stubb odottaa tänään vain lyhyttä keskustelua Kreikasta, koska maan hallitus ei ole ollut valmis tulemaan vastaan kokouksen alla. Kreikka puolestaan odottaa vastaantuloa lainoittajilta.  

– Kyllä tässä aika kovaa peliä käydään tällä hetkellä. Tulee myös vähän sellainen pokeritunne, että kuka liikkuu ensin, Stubb sanoi ensimmäisen euroryhmän kokouksensa alla.

Valtiovarainministereillä ei ole edellytyksiä sopia uuden tukilainan maksusta tänään, sillä uutta kompromissiesitystä ei ole pöydällä. Jos sellainen tuotaisiin kokouksessa esiin, lainoittajia edustavan troikan pitäisi ensin arvioida sen sisältö.  

Troikan ja Kreikan väliset neuvottelut kariutuivat viime viikonloppuna. Troikan muodostaa EU-komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme