Mainos
Mainos

Stuk: Fukushiman meriveden säteilyarvot tuhatkertaisia

Säteilyturvakeskus luonnehtii Fukushiman ydinvoimalan lähistön meriveden säteilypitoisuuksia merkittäviksi.

Merivedestä mitatut säteilyn raja-arvot ylittyvät jo yli tuhatkertaisesti. Vielä toissapäivänä säteilypitoisuudet olivat ”vain” noin 140 kertaa yli raja-arvojen.

- Pitoisuudet merivedessä ovat hyvin suuria voimalaitoksen purkuaukon lähellä, mutta myös kauempana merellä aina 30 kilometriin säteeltä löytyy voimalaitoksesta peräisin olevaa radioaktiivista ainetta, sanoo Stukin johtaja Tarja K. Ikäheimonen.

Voimalasta vastaava yhtiö Tepco totesi aiemmin tänään, että säteily ei vielä saastuta mereneläviä ja leviä vaarallisesti, sillä radioaktiivisen jodin puoliintumisaika on hyvin lyhyt. Ikäheimonen on eri mieltä asiasta.

- Kyllä erityisesti rannikon lähialueen merenelävät sekä Japanissa yleisesti ruoka-aineena käytettävä merilevä saastuvat näin korkeista radioaktiivisuuspitoisuuksista.

Vaikka tilanne Fukushimassa on erittäin huolestuttava, pitää Stukin johtaja turmaydinvoimalan meripäästöjä tässä tilanteessa vähiten pahimpana vaihtoehtona.

- Fukushiman äärimmäisen vaikeassa tilanteessa radioaktiivisten aineiden joutuminen mereen on pahimmista vaihtoehdoista kuitenkin paras. Se ei ole ihmisille niin vaarallista, ja radioaktiiviset aineet laimentuvat isoon merivesimassaan, joka nopeuttaa merenelävien toipumista. Maalle tuleva radioaktiivisuus on hyvin paljon vaarallisempaa, Ikäheimonen korostaa.

(MTV3)

Katso Rita Strömmerin juttu (Seitsemän uutiset 26.3.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme