Mainos
Mainos

STUK Fukushiman säteilymäärästä: Minuutin oleskelu ylittää vuosiannosmäärän

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Riku Mattila pitää Japanin Fukushiman ydinvoimalan alueella kasvaneita säteilypitoisuuksia huolestuttavina. Säteilyannokset ovat vuorokauden aikana kasvaneet voimalassa merkittävästi.

- Eilen puhuttiin enimmillään muutaman sadan mikrosievertin annoksesta. Nyt puhutaan annoksista, joihin voi pistää kolme nollaa perään, eli puhutaan neljän sadan millisievertin annosnopeuksista laitospaikalla. Tällainen annosnopeus on sellainen, jolla voi olla akuutteja terveysvaikutuksia.

Mattilan mukaan lyhytkin oleskelu alueella on vaarallista.

- Oleskelu minuutin ajan siinä kyseisessä paikassa ylittää ihmisen vuosiannosmäärän. Se on paikka, missä ei enää voi olla.

Annosnopeuden haitallisuutta kuvaa muun muassa se, että esimerkiksi 50 millisievertiä on suurin säteilytyöntekijälle sallittu annossa vuoden aikana. 1000 millisievertiä aiheuttaa tilapäisen säteilysairauden, johon liittyy pahoinvointia ja oksentelua. 6000 millisievertin annos vuorokaudessa saattaa johtaa henkilön kuolemaan. STUK:n mukaan tällaisen annoksen voi saada vain silloin, kun henkilö on lähellä sitä paikkaa, jossa räjäytetään ydinase.

Tiedot vielä hataria

Mattilan mukaan tilanne voimalan alueella on aika sekava. Esimerkiksi vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, miksi säteilyannosnopeudet ovat kohonneet.

- Meillä ei ole tarkkaa tietoa, missä näitä huikeita lukuja on siellä mitattu. Voi olla mahdollista, että säteily olisi jollain tavalla kytköksissä siihen, että polttoainetta on mahdollisesti nelosyksikön reaktorirakennuksessa ilman ympäröivää vesivaippaa, joka vaimentaa säteilyä.

Viime yönä Fukishiman nelosreaktorissa oli tulipalo. Kakkosreaktorissa sattui puolestaan räjähdys.

(MTV3)

Katso Säteilyturvakeskuksen ylitarkastajan Riku Mattilan kommentit:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme