Mainos
Mainos

Stuxnet-supervirus terroristien käsiin?

Iranin ydinohjelman häirintään käytetyn Stuxnet-superviruksen väitetään joutuneen terroristien käsiin.

Brittiläinen uutiskanava Sky News kertoo Stuxnet-viruksen päätyneen mustan pörssin kautta terroristeille, jotka tietoturvalähteen mukaan ovat "hyvin motivoituneita ja erittäin ammattitaitoisia ja joiden takana on runsaasti rahoitusta".

Väärissä käsissä supervirus voisi aiheuttaa valtavaa vahinkoa. Haittaohjelma pystyy hyökkäämään mihin tahansa tietokoneiden varassa toimivaan järjestelmään.

Britannian hallituksen käyttämän tietoturva-asiantuntijan mukaan virus voi olla tuhoisa työkalu.

- Sen avulla voidaan sulkea poliisin hätäkeskusjärjestelmät, sairaaloiden järjestelmät ja laitteet, sammuttaa voimalat ja sotkea kokonainen liikenneverkosto, sanoo tietoturva-asiantuntija Will Gilpin.

Stuxnetin on todettu olevan erityisen ovela haittaohjelma. Iranissa se saatiin ohittamaan Bushehrin ydinvoimalan koko suojausjärjestelmä.

Viruksen levittäminen äärimmäisen hankalaa

Stuxnet-virusta vastaan on kehitetty torjuntaohjelma, ja suurin uhka sen osalta on ohi.

- Kaikki tietoturvayhtiöt tietävät miltä se näyttää ja se kyetään tunnistamaan, rauhoittelee torjuntaohjelman kehittäneen suomalaisen Symantecin partneritoiminnan johtaja Erkko Skantz MTV3:n uutisille.

Vaikka Stuxnetin kopiointi onkin helppoa, sen levittäminen eteenpäin on Skantzin mukaan kuitenkin äärimmäisen työlästä. Superviruksen kohteita olisivat sellaiset toiminnanohjausjärjestelmät, jotka osin tai kokonaan halutaan pitää erillään verkosta, kuten esimerkiksi ydinvoimalat. Lisäksi järjestelmässä täytyy olla tietynlainen taajuusmuuntaja.

- Jotta Stuxnet saataisiin suljettuun järjestelmään, se täytyy fyysisesti asentaa siihen esimerkiksi USB-tikun avulla, hän sanoo.

Superviruksen paljastuminen aiemmin tänä vuonna aiheutti maailmanlaajuisen hälytyksen. Sen kehittäjää ei tunneta, ja uusia vastaavia viruksia tai sen muunnoksia voi myös ilmaantua.

- Erikoista tässä on, että sen kehittämiseen on nähty valtavasti vaivaa, Skantz sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme