Mainos
Mainos

Sudanilaiset sopivat sisällissodan lopettamisesta

Sopimus ei kuitenkaan koske Sudanin länsiosassa Darfurissa meneillään olevaa erillissotaa.

Sudanin hallitus ja etelässä toimiva Sudanin vapautusarmeija SPLA ovat allekirjoittaneet rauhansopimuksen, jonka on määrä päättää Afrikan pisin sisällissota. Sopimus ei koske Sudanin länsiosassa Darfurissa meneillään olevaa erillissotaa.

Sopimuksen allekirjoittivat Sudanin varapresidentti Ali Osman Taha ja SPLA:n johtaja John Garang Nairobissa Keniassa. Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell allekirjoitti sopimuksen todistajana. Tilaisuuteen osallistuivat myös Kenian, Nigerian ja Ugandan presidentit Mwai Kibaki, Olesegun Obasanjo ja Yoweri Museveni. Garang luonnehti sopimusta historialliseksi.

Osapuolet ovat jo aiemmin sopineet vallanjaosta ja öljytulojen jakamisesta. Osapuolet muodostavat yhteishallituksen, hajauttavat valtaa ja yhdistävät armeijansa. Kuuden vuoden kuluttua eteläinen alue voi äänestää irrottautumisesta muusta Sudanista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme