Mainos
Mainos

Suharto uskaltautui ulkomaille

Presidentti Suharto matkusti tänään viikon mittaiselle vierailulle Egyptiin huolimatta eri puolille Indonesiaa levinneistä hallituksen vastaisista mielenosoituksista.

Yhden miehen kerrottiin kuolleen eilen illalla, kun turvallisuusjoukot hakkasivat hänet mielenosoituksen yhteydessä Yogyakartan kaupungissa Keski-Jaavalla. 40-vuotias mies oli indonesialaisen kansalaisjärjestön antamien tietojen mukaan ohikulkija, joka joutui mukaan turvallisuusjoukkojen ja opiskelijoiden väliseen kahakkaan.

Presidentti Suharto osallistuu aluksi Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maista koostuvan G15-ryhmän kokoukseen, joka alkaa maanantaina. Kokouksen jälkeen hän jää vielä Egyptiin viralliselle valtiovierailulle. Kyseessä on Suharton ensimmäinen ulkomaanmatka marraskuun jälkeen.

Diplomaattien ja indonesialaisten poliitikkojen mukaan Suharton päätös lähteä maasta osoittaa, että presidentti uskoo tilanteen Indonesiassa olevan vielä hallinnassa.

Ennen lähtöään Suharto sanoi, että Indonesia voi alkaa valmistautua poliittisiin uudistuksiin. Hän kehotti kuitenkin ihmisiä uhraamaan oman etunsa kansakunnan vakauden puolesta. Maan armeija, poliisi ja oikeuslaitos ryhtyvät tiukkoihin toimiin niitä vastaan, jotka rikkovat lakia, presidentti sanoi.

Suharton mukaan Indonesia tarvitsee ulkomaisia investointeja. Sijoituksia tulee kuitenkin vain, jos Indonesia voi taata olojensa vakauden, hän korosti.

Suharto puolusti myös polttoaineiden ja sähkön äskettäisiä hinnankorotuksia, jotka saivat aikaan mellakoita etenkin Sumatran suurimmassa kaupungissa Medanissa. Presidentti kertoi harkinneensa tarkkaan hinnankorotusten ajankohtaa. Aika oli Suharton mukaan nyt oikea, koska hallitus oli korottanut viljelijöille riisistä maksettavaa hintaa ja myös virkamiesten palkkoja oli juuri nostettu.
(STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme