Mainos
Mainos

Sukellusvene upposi mystisesti yli 150 vuotta sitten: Miehistön verisuonet räjähtivät?

Yhdysvaltain sisällissodan tapahtumiin liittyy mysteeriksi jäänyt tilanne vuodelta 1864. Etelävaltioille kuulunut 12-metrinen H.L. Hunley -sukellusvene upposi pian sen jälkeen, kun se oli upottanut ensimmäisenä sukellusveneenä historiassa vihollisaluksen torpedolla.

Alkeellisen sukellusveneen mukana upposi sen kahdeksanhenkinen miehistö.

Sukellusveneen hylky löydettiin vuonna 1995 ja meriarkeologit ovat nyt ilmoittaneet uudesta löydöstä. Asiasta kirjoittaa Livescience-sivusto. Sukellusveneessä oli turvamekanismina ylimääräistä painolastia, jotka sai vapautettua vipua vetämällä. Mekanismin avulla miehistö olisi päässyt pelastautumaan pintaan. Vipuun ei oltu kuitenkaan koskettukaan.

Löytö on vahvistanut entisestään oletuksia, että Hunleyn miehistön keskuudessa ei ollut paniikkia aluksen upotessa.

Viime vuonna esitetyn arvion mukaan Hunleyn miehistö tappoi vahingossa itsensä oman torpedonsa räjähdyksen seurauksena. Torpedo oli kiinnitetty aluksen keulaan viisi metriä pitkään puomiin. Mallinnusten mukaan torpedon räjähdyksen paineaalto olisi saattanut olla niin voimakas, että miehistön keuhkojen ja aivojen verisuonet olisivat räjähtäneet.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme