Mainos
Mainos

Sukeltajat saapuivat haravoimaan Janukovitshin kotirantaa

Jäälauttojen seassa uiva sukeltaja tuo rantaan tyhjän Bacardi-pullon. Saalis on jäänyt tänään laihaksi.

Sukeltajat on kutsuttu töihin Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovitshin kotitilalle Dneprin rantaan. He etsivät joesta aseita ja asiakirjoja, joista Janukovitshin apurien uskotaan yrittäneen hankkiutua eroon.

– Videovalvonnan tallenteiden mukaan rahtialukselta heitettiin jokeen tavaraa perjantain ja lauantain välisenä yönä, kertoo sukellusta ohjaava Ivan Jermitshuk.

Joen pohjasta on löytynyt muun muassa ammuksia ja Janukovitshin tilan kirjanpitoa koskevia asiakirjoja. Asiakirjat ovat nyt toimittajien tutkittavina.

Sukeltaja Andrii Lagutini nousee ketterästi jäälauttojen päälle ja lopulta rantaan. Tänään on löytynyt vain jokunen paperi ja ammus. Lagutinin mukaan alue oli hyvin tiukasti vartioitu.

– Johtopäätökseni on se, että presidentti pelkäsi kansaa niin paljon, että hän yritti suojautua siltä vainoharhaisesti.


”Hän luuli itseään jumalaksi”

Janukovitshin kotitila oli tänään täynnä uteliaita ukrainalaisia. Kiovan keskustan pohjoispuolella sijaitseva tila oli päivällä auki vierailijoille, ja paikalle järjestettiin myös bussikuljetuksia. 

Hulppeaan, suomalaisrakenteiseksi väitettyyn kartanoon vierailijoita ei enää päästetty siltä varalta, että ilkivaltaa tapahtuisi. Siksi ihmiset tungeksivat kartanon ulkopuolella nenät kiinni ikkunoissa ja yrittivät nähdä vilauksen ylellisistä huonekaluista, kultakirjailluista kuoseista ja marmorilattioista.

Kiovalainen Vladimir Borets sanoo olevansa järkyttynyt kaikesta näkemästään.

– Hän on luullut itseään jumalaksi. Tämä on ylittänyt kaikki odotukseni satakertaisesti.

Ljudmila Gontshar ja hänen ystävänsä Valentina tutkivat piharakennukseen rakennettua paljua, jonka pohjalla opiskelijat ottavat vuorotellen kuvia toisistaan kännykkäkameroilla. Ystävykset kertovat käyneensä kirkossa katsomassa Kiovan yhteenotoissa kuolleiden mielenosoittajien ruumiita.

– Emme voi käsittää, että ihmisiä on surmattu tämän kaiken takia. Janukovitsh eli lapsuutensa köyhyydessä, joten ehkä hän ajatteli, että onni on ylellisyydessä, he arvelevat.


Kultainen vessanpönttö vain huhua

Kartanon lisäksi tilaan kuuluvat muun muassa valtava puutarha, tenniskenttä, golfkenttä, laskeutumispaikka helikopterille ja puinen Galleon-ravintolalaiva flyygeleineen, kristallikruunuineen ja ranskalaisine astioineen.

Presidentin eläintarhassa asuu muun muassa antilooppeja, strutseja, lehmiä ja sikoja porsaineen. Pääsy tarhaan on nyt kielletty, koska vartijoiden mukaan eläimet ovat tulleet ihmismassoista levottomiksi.

Järjestystä valvova Dmytro Nagoriansky kertoo saapuneensa tilalle ensimmäisten joukossa lauantaina, jolloin Janukovitsh oli lähtenyt Kiovasta. Vastassa ei ollut muita kuin eläintenhoitaja.

Nagoriansky kumoaa huhun, jonka mukaan kartanossa olisi kultainen vessanpönttö.

– Kultainen Janukovitshin muotokuva siellä kuitenkin on.

Pian koko tila aiotaan sulkea yleisöltä inventaariota varten. Portilla roikkuvassa kyltissä vierailijoita pyydetään olemaan tuhoamatta todistusaineistoa Janukovitshin rikoksista.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme