Mainos
Mainos

Sumatran orangit erittäin uhanalaisia

Sumatran ja Borneon sademetsissä asuvat villit orangit kuolevat sukupuuttoon 10 vuodessa, jos mitään ei tehdä.

Maailman luonnonsuojeluliitto (World Conservation Union) IUCN on luokitellut Sumatran orangit erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Luonnossa elävä populaatio on pienentynyt lähes puolella kymmenessä vuodessa. Vuonna 1994 niitä eli Sumatralla yli 12 000, vuonna 2003 enää 7300.

Määrä vähenee yli tuhannella vuodessa. Nykyisellä vauhdilla orangit kuolevat sukupuuttoon 10 vuodessa, jos mitään ei tehdä niiden pelastamiseksi.

Orangit elävät Sumatran pohjoisosien ja Borneon sademetsissä. Niiden luonnollista elinympäristöä on jäljellä enää 900 000 hehtaaria ja määrä pienenee koko ajan muun muassa metsähakkuiden ja maatalouden laajentuessa sademetsiin. Näitä älykkäitä kädellisiä eläimiä myös napataan luonnosta myyntiin esimerkiksi lemmikeiksi sekä salametsästetään.

Oranki on maailman suurin puussa elävä kädellinen.

Maailman luonnonsuojeluliitto IUCN on kansalaisjärjestöjen ja valtiojäsenten muodostama liitto. Se edistää luonnonsuojelua ja luonnonvarojen ekologisesti kestävää käyttöä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme