Mainos
Mainos

Suolistossa jo merkkejä turhista antibiooteista ja antibakteerisista pesuaineista?

Teksasin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan amerikkalaisten suolistossa on havaittavissa suuria muutoksia. Muutosten pelätään heikentävän merkittävästi ihmisen vastustuskykyä.

Amerikkalaisten suolistobakteerikanta on tutkimuksen mukaan kaventunut huomattavasti hyvin lyhyessä ajassa, mikäli tätä arvioidaan evoluution mittakaavassa. Erilaisia bakteereja on selvästi vähemmän kuin aikaisemmin.

Sen jälkeen, kun ihminen eriytyi apinasta, on Homo sabiensin bakteerikanta on muuttunut tasaisen hitaasti miljoonia vuosia. Tutkijoiden mukaan tahti on viime aikoina kiihtynyt huomattavasti.

Ei-teollistuneissa yhteiskunnissa 60 prosenttia ihmisen suolistobakteereista poikkeaa simpanssien suolistobakteereista. Nykyamerikkalaisella luku on 70 prosenttia.

– Kesti miljoonia vuosia päätyä 60 prosentin poikkeavuuteen. Toisaalta ilmeisesti vain sadoissa vuodessa - mahdollisesti vieläkin lyhyemmässä ajassa - amerikkalaiset ovat menettäneet valtavan määrän suolistobakteeriston monimuotoisuutta, professori Howard Ochman toteaa Teksasin yliopiston tiedotteessa.

Muutoksen pelätään heikentävän ihmisen vastustuskykyä.

– Aikaisempi tutkimus on osoittanut, että Yhdysvalloissa asuvilla ihmisillä on moneen muuhun väestöryhmään verrattuna suppein valikoima erilaisia suolistobakteereja. Edelleen tutkimukset ovat yhdistäneet suolistobakteerien monimuotoisuuden puutteen useisiin sairauksiin, kuten astmaan, paksusuolensyöpään ja autoimmuunisairauksiin, Teksasin yliopiston tiedotteessa todetaan.

Taustalla antibiootit ja sektiot?

Yksi selitys suolistobakteeriton köyhtymiseen on tutkijoiden mukaan ruokavalion muuttuminen: kasvisten kulutus on vähentynyt ja lihan syönti lisääntynyt. Kasvisten pilkkoutuminen vaatii monimutkaisia mikrobiyhteisöjä, kun taas lihan ei.

Toisaalta tutkijat selittävät ilmiötä sisätiloissa vietetyn ajan lisääntymisellä, antibakteeristen pesuaineiden käytöllä, antibioottien suurkäytöllä ja jopa keisarinleikkausten yleisyydellä.

– Antibiootit ja antibakteeriset pesuaineet voivat pahojen ohella tappaa myös hyvät bakteerit. Sektio puolestaan estää äidin tiettyjen bakteeerien siirtymisen vastasyntyneelle  - toisin kuin normaalissa alatiesynnytyksessä, tiedotteessa kerrotaan.

Teksasin yliopiston tutkimuksesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Uusi Suomi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme