Mainos
Mainos

Suomalainen Pietarista: Poliisi pidättää ihmisiä keskellä pääkatua

Poliisi on alkanut tukahduttaa korruption vastaista mielenosoitusta Pietarissa, kertoo suomalainen silminnäkijä STT:lle. Hänen mukaansa poliisi on ottanut kiinni kymmenittäin ihmisiä pääkatu Nevski Prospektilla Vosstanija-aukion kohdalla lähellä kaupungin päärautatieasemaa.

Silminnäkijä ei halua esiintyä nimellään, sillä hän pelkää Venäjän viranomaisten voivan perua hänen viisuminsa.

Selvitys Medvedevin rikkauksista mielenosoitusten taustalla

Suuret mielenosoitukset saivat alkunsa oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin korruptionvastaisen säätiön tekemästä videosta, jolla Navalnyi kertoo pääministeri Dmitri Medvedevin rikkauksista.

Videolla oppositiopoliitikko kertoo, miten pääministeri on piilottanut omaisuuttaan erinäisten säätiöiden ja lähipiiriinsä kuuluvien ihmisten nimiin. Miljardien ruplien arvoiseen omaisuuteen kuuluu Navalnyin mukaan muun muassa useita lukaaleja ympäri Venäjän ja ulkomailla, jahteja sekä viinitarhoja.

Navalnyi kertoo videolla tutkimuksen perustuvan hakkeriryhmä Lillerilallerin vuotamiin tietoihin sekä avoimiin lähteisiin. Moni kuitenkin epäilee, että Navalnyi on saanut vuodettuja aineistoja myös muilta lähteiltä.

Videota on katsottu Youtubessa yli 11 miljoonaa kertaa ja se on herättänyt paljon huomiota Venäjällä, vaikka tärkeimmät joukkoviestimet ovat sivuuttaneet tutkimuksen täysin.  

Hänen mukaansa rauhallisesti ja leppoisasti alkaneeseen korruption vastaiseen mielenosoitukseen osallistui paljon tavallista kansaa ja lapsiperheitä.

Mielenosoittajat kokoontuivat aluksi Mars-kentälle Kesäpuiston viereen.

– Ihmiset huusivat "Venäjä ilman Putinia" ja "Emme pelkää teitä". Paikalla ei näkynyt rähinäjoukkoa tai anarkisteja. Monella oli mukanaan keltainen kumiankka.

Kumiankoista on tullut Venäjällä korruption symboleita sen jälkeen, kun oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi paljasti pääministeri Dmitri Medvedevin omistuksia. Paljastusten mukaan Medvedevillä on yhdellä tiluksistaan erillinen talo ankoille.

Suomalaisen mukaan mellakkavarusteisia poliiseja ja Omon-erikoisjoukkoja oli paikalla runsaasti, mutta he vielä silloin tyytyivät katselemaan mielenosoitusta vierestä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Pietarin mielenosoitukseen osallistuu nelisentuhatta ihmistä.  


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme