Mainos
Mainos

Suomalaisarvio: Näin USA iskisi Syyriaan

Suomalaisasiantuntija ei usko Yhdysvaltojen iskevän Syyriaan vielä lähipäivinä. Kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuskorkeakoulun strategianlaitokselta arvioi, että Yhdysvallat odottaa Syyrian hallinnon reaktiota hyökkäysaikeisiin.

– Keskustelu iskun mahdollisuudesta on itsessään painostuskeino Syyrian hallinnon suuntaan. Aivan vielä kaikkein todennäköisin vaihtoehto ei ole se, että isku olisi tulossa lähipäivinä, sanoo Teirilä.

Washington Post -lehti kertoi tänään, että Yhdysvallat harkitsee lyhyttä iskua Syyriaan. Iskussa pommitettaisiin sotilaskohteita ja käytettäisiin mereltä ammuttavia risteilyohjuksia. Teirilän mukaan Yhdysvallat ei ainakaan tässä vaiheessa käyttäisi omia ilmavoimiaan, vaan todennäköismpiä olisivat Välimereltä ammuttavat ohjukset.

– Syyrialla on arvioitu olevan sen verran vahva ilmatorjunta, että sillä voitaisiin mahdollisesti aiheuttaa tappioita. Yhdysvallat ei tällaisia tappioita halua vielä tässä vaiheessa. Todennäköisimpiä kohteita olisivat Syyrian ilmapuolustukseen ja taistelujohtoon liittyvät johtamiskeskukset tai asevoimien tukikohdat.

Vain muutama isku

Kapteeni Olli Teirilän mukaan Yhdysvaltain "lyhyen" iskun tarkoitus olisi painostaa Bashad al-Assadin hallintoa luopumaan nykyisistä toimistaan. Mahdollisesti kyse olisi muutaman ohjusiskun suorittamisesta erikseen valittaviin kohteisiin.

– En usko, että muutamilla iskuilla saataisiin lamauttavaa vaikutusta Syyrian asevoimiin.

Washington Post -lehden mukaan Yhdysvallat aikoo harkita päätöstään yhdessä liittolaistensa kanssa. Suomalaisasiantuntijan mukaan Lähi-idän maista Saudi-Arabia ja Qatar saattavat tarjota taloudellista tukea kapinallisille. Muiden maiden, kuten Ison-Britannian ja Ranskan osalta käytännön toteutusta on mahdoton arvioida.

– Ranska on kuitenkin ollut omilla asevoimillaan Malissa, joten sillä ei välttämättä ole kykyä osallistua muuhun toimintaan. Poliittista tukea nämä maat kuitenkin antavat varmasti Yhdysvalloille, Teirilä arvioi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme