Mainos
Mainos

Suomalaisarvio: Trumpille avautumassa tie presidentiksi: "Hänellä on selkeä momentum"

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on pärjännyt paljon ennakko-odotuksia paremmin ja hänelle on avautumassa tie presidentiksi, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

– Vaa'ankieliosavaltioita on kallistunut hänen kannalleen yllättävän monia lähtökohtiin nähden, Aaltola arvioi STT:lle aamuyöllä ääntenlaskun ollessa kesken suuressa osaa osavaltioita.

Tuloksen ennustaminen on Aaltolan mukaan kuitenkin vielä mahdotonta, vaikka Trumpilla on selkeä momentum demokraattien Hillary Clintoniin nähden.

– Trump on saanut uusia äänestäjiä, erityisesti valkoisia liikkeelle erittäin hyvin. Clinton ei ole onnistunut innostamaan äänestäjiä yhtä lailla kuin Obama aikoinaan, Aaltola arvioi.

Osa demokraattien perinteisistä osavaltioista on Aaltolan mukaan yllättävän täpärällä. Esimerkiksi Minnesota saattaa kallistua Trumpille. Tämän kumoaminen vaatisi Aaltolan mukaan Clintonilta yllättämistä jossakin republikaaniosavaltiossa.

Lännessä sellainen osavaltio voisi olla perinteisesti republikaanien hallussa ollut Arizona.

– Länsirannikko pysynee demokraattien hallussa, mutta siellä on keskeisiä osavaltioita, kuten Arizona joka Clintonin on kohta pakko voittaa. Se on republikaaniosavaltio, mutta vähemmistöjen osuus on siellä noussut.

Trumpin viesti on toiminut maan keskiosissa 

Trumpin viesti on ollut yksinkertainen ja helppo ymmärtää, ja toisaalta Clinton ei ole ollut toivotulla tavalla innostava, sanoo Aaltola. Trumpin yksinkertainen ja helppo viesti on mennyt äänestäjissä läpi. 

– Hän on halunnut turvata amerikkalaisia työpaikkoja ja vastustaa Obaman linjaa. Näistä kahdesta asiasta se koostuu: taloudellinen nationalismi ja amerikkalaisten työpaikkojen suojaaminen, ja Obaman monenkirjavan Yhdysvaltojen vastaisuus, ja Yhdysvaltojen keskiosissa tämä viesti on toiminut.

Demokraattien puolella Clinton ei ole onnistunut saamaan väkeä liikkeelle presidentti Barack Obaman tavoin.

– Demokraatit usein haluavat sellaista poliitikkoa, joka pystyy maalaamaan selkeän, toiveikkaan vision. Clinton on ehkä suhteessa tähän hieman puiseva hahmo, sillä hän ei ole Obaman kaltainen taivaanrannan maalari, joka innostaisi demokraatteja äänestämään. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme