Mainos
Mainos

Suomalaisasiantuntija ei usko mysteerikoneen tutkavastaimen hajoamiseen

Suomen Lentäjäliiton turvatoimikunnan puheenjohtaja Hannu Korhonen ei usko, että viikonloppuna oudosti kadonneen malesialaiskoneen tutkasta häviäminen selittyisi niin sanotun toisiotutkavastaimen hajoamisesta. 

– Näitä "transpondereita" eli toisiotutkavastaimia on koneessa aina kaksi eli yhden hajottua toinen otetaan käyttöön. Olisi erittäin epätodennäköistä, että niistä molemmat menisivät rikki samaan aikaan, arvioi Korhonen.

Asiantuntijan mukaan on huomattavasti todennäköisempää, että lentäjä on ottanut laitteen pois päältä kuin että se olisi mennyt rikki. Toisiotutkavastain on voinut hajota myös koneen tuhoutumisen myötä.

Turvatoimikunnan puheenjohtajan mielestä on outoa, että mysteerikoneesta ei tunnu olevan varmoja ulkopuolisia tutkahavaintoja. Tutkapeitto tuolla alueella on kuitenkin kattava. 

Hätäviestejä ei aina pystytä lähettämään

Lentäjäliiton turvatoimikunnan puheenjohtajan mukaan sille, että kadonneesta koneesta ei lähetetty hätäviestejä on ainakin kolme mahdollista selitystä.  

– Jos lentäjiltä menee taju, viestin lähettäminen on luonnollisesti mahdotonta. Se voi jäädä tekemättä myös tilanteessa, jossa koneen hallinta vie lentäjien kaiken huomion. Kolmas syy voi olla se, että viestiä ei ole haluttu lähettää, Korhonen arvioi. 

Korhonen ei kuitenkaan usko, että tässä tapauksessa olisi ollut kyse kapteenin tai miehistön itsemurhasta.

– Jos lentäjä olisi päätynyt näin äärimmäiseen tekoon, luulisi, että hän olisi jättänyt siitä myös jonkinlaisen viestin, Korhonen miettii.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme