Mainos
Mainos

Suomalaisasiantuntija Itä-Afrikan ruokakriisistä: Kuivuuden seuraukset katastrofaaliset

Itä-Afrikassa kärsitään pahasta ruokakriisistä. Kriisiä pahentavat toisaalla kuivuus, toisaalla tulvat. Itä-Afrikasta juuri palannut Pelastakaa Lapset ry:n humanitaarisen avun ohjelmapäällikkö Antti Toivonen kertoo, että tilanne on tällä hetkellä erittäin vakava.

– Somalian alueella lähes viisi miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. Etiopiassa, missä kärsitään tästä samasta ilmastoilmiöstä, noin 10 miljoonaa tarvitsee tällä hetkellä pikaisesti ruoka-apua.

El Niño -ilmiö tuo mukanaan sekä kuivuutta että tulvia. Nälänhädän ennustetaan vain pahenevan, sillä El Niñon on ennustettu jatkuvan aina ensi vuoden alkupuolelle asti. 

– Tilanne on jo tällä hetkellä paha. Somaliassa ilmiö näkyy rankkasateina, jotka konkretisoituvat tulviksi myöhemmin. Pohjoisemmaksi mentäessä kausisateet ovat epäonnistuneet täysin, mikä tarkoittaa sitä, että päädytään kuivuuteen kuten viereisessä Somalimaassa. Somalimaassa 30-40 prosenttia kotitalouksien karjasta on kuollut kuviuuteen.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Toivonen varoittaa, että kuivuuden seuraukset ovat katastrofaaliset. Hänen mukaansa huoli tulevasta ja ruokakriisi ovat läsnä ihmisten arjessa koko ajan.  

– Jokainen ihminen miettii, miten tässä tulee käymään. Esimerkiksi Mogadishussa, missä tilanne on muun muassa väkivallan vuoksi jo nyt vaikea, niin jos siihen lisätään tulvat, tilanne tulee olemaan todella vaikea. 

– Kuivuuden iskiessä ihmisten on lähdettävä liikkeelle etsimään suotuisampia viljelyalueita. Jos tällaiseen tilanteeseen ajaudutaan, se tarkoitta sitä, että on lähdettävä liikkeelle eli löydettävä sellaisia paikkoja, mistä löytyy syötävää, Toivonen jatkaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme