Mainos
Mainos

Suomalaisasiantuntija: Kaksi viikkoa aikaa löytää mysteerikoneen paikannin

Mysteerikoneen mustan laatikon etsimisessä alkaa tehokas etsintäaika käydä vähiin, kertoo johtava tutkija Ismo Aaltonen Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Hän näyttää pientä metallilieriötä, jonka avulla koneen mustat laatikot olisi mahdollista löytää seuraavan kahden viikon aikana.

–  Vedenalainen lähetin on kiinnitettynä mustiin laatikoihin, ja se lähettää signaalia veden alla 30 päivää. Nyt on kuitenkin kaksi viikkoa kulunut, eli jäljellä on enää kaksi viikkoa aikaa löytää musta laatikko paikantimen avulla.

Malaysian Airlinesin kohdalla paikantimen löytäminen on erittäin vaikeaa, sillä etsittävä alue on jättimäinen.

–  Lähettimen kuuluvuusalue on 2-5 kilometriä, eli onnettomuuspaikan pitäisi olla melko tarkkaan tiedossa.

Mustat laatikot voi löytää myös sen jälkeen, kun lähetin ei enää lähetä signaalia.

– Vuonna 2009 Atlantilla mereen syöksyneen Air Francen tallentimet löytyivät kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen. Ne löydettiin mekaanisesti sukellusrobottien avulla.

Aaltonen sanoo Malaysian Airlines -koneen etsinnän olevan haastavaa muun muassa siksi, koska etsintäalue on valtava. 

–   Lisäksi sääolosuhteet vaikeuttavat etsintää. Toinen vaikeuttava tekijä on etsintöjen painottuminen päiväsaikaan, eli etsintätyötä tehdään silmin. Se on iso työ.

Aaltonen sanoo, että tutkinnassa keskitytään myös kelluvan materiaalin löytämiseen.

– Jos kelluvaa materiaalia löytyy, niin se on tietysti kahden viikon aikana siirtynyt aivan toiseen paikkaan missä hylky on. Meriasiantuntijoiden pitää sitten laskea, että miten tavara siirtyy merivirtojen mukana kahden viikon aikana.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme