Mainos
Mainos

Suomalaisasiantuntija: ”Länsimaissa on täysi syy olla varautunut ebolaan”

THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra toteaa, että yksittäinen ebolatapaus ei olisi Suomessa lainkaan mahdoton.

 Savolainen-Kopran mukaan nykyisen ebola-alueen ulkopuolella ilmeneviä yksittäistapauksia ei voida täysin estää. Hänen mukaansa Suomessakin on syytä varautua.

– En näe sitä Suomessa todennäköisenä, mutta ei se mahdotonta ole.

Jos ebolan nykyistä leviämisvauhtia ei saada kuriin, leviäminen Länsi-Afrikan ulkopuolelle on väistämätöntä. Savolainen-Kopra uskoo kuitenkin länsimaiseen terveydenhuoltojärjestelmään.

– Riski siitä, että länsimaissa epidemia lähtisi leviämään samalla tavalla kuin Länsi-Afrikassa, nähdään vähäisenä. Täällä on paljon paremmat keinot puuttua taudin leviämiseen. Potilas saadaan kontrolliin, jotta hän ei altista muita henkilöitä ja saa hoitoa.

Länsimaita on kuitenkin kritisoitu myös siitä, että ne pitävät liian varmana, ettei epidemia leviäsi Afrikasta.

– Länsimaissakin on ihan täysi syy olla varautunut.  Meidän täytyy pitää valmiustaso korkealla.

Euroopan tartuntatautikeskus on tehnyt ebolasta Euroopan alueen riskiarvion. Siinä on huomioitu, että Eurooppaan saattaa tulla lisää yksittäistapauksia. Ihmiset matkustavat kriisialueilla, joten lentoliikenne on todennäköisin syy uusiin tapauksiin. Suomesta ei ole suoria lentoja ebola-alueille.

– Totta kai tauti voi tulla myös välilaskupaikkojen kautta. Ja lentoliikenteen lisäksi voi olla muitakin mahdollisuuksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme