Mainos
Mainos

Suomalaisasiantuntija malesialaiskoneesta: "Reikiä täynnähän se oli"

Tänään julkistettiin hollantilaistutkijoiden alustava raportti Itä-Ukrainan yllä heinäkuussa pudonneen malesialaiskoneen tuhon syistä.

Raportin mukaan putoaminen johtui useista kovalla nopeudella edenneistä esineistä, jotka lävistivät koneen ja aiheuttivat niin paljon rakenteellista vahinkoa, että kone hajosi.  

Tämä näyttäisi tukevan jo pitkään julkisuudessa esillä ollutta olettamusta, jonka mukaan kone pudotettiin ilmatorjuntaohjuksella. Myös Onnettomuustutkintakeskuksen ilmailuonnettomuuksien johtavan tutkijan Ismo Aaltosen mukaan hollantilaisten raportti oli yllätyksetön.

- Kuvista pystyi jo silloin kesällä sanomaan, että ulkopuolelta tulevia reikiä täynnähän se kone on. Näyttäisi siltä, että siihen on lentänyt nimenomaan sirpaleita ohjuksesta, Aaltonen summaa.

Ilmatorjuntaohjuksen toimintaperiaatteisiin kuuluu se, että ohjus räjähtää kohteen lähellä, ja sirpaleet tuhoavat kohteen.  

- Oli kuitenkin erittäin hyvä, että saatiin nämä mustien laatikoiden tiedot ja pystyttiin sillä lailla sulkemaan pois asioita. Lento oli edennyt aivan normaalisti räjähdyshetkeen saakka.  

Hollantilaistutkijoiden tiistainen raportti oli vasta alustava. Lopullinen selvitys on luvassa vuoden päästä. Aaltosen mukaan sitäkin tärkeämpi on kuitenkin hollantilaisten samaan aikaan aloittama toinen tutkinta, jossa selvitetään, millä periaatteella sota-alueiden yli lennetään.  

- Sillä voi olla maailmanlaajuinen vaikutus, vaikka toimiin on jo ryhdyttykin, Aaltonen muistuttaa.  

Sen paremmin lopullinen raportti kuin tiistainen alustava selvityskään eivät ota kantaa siihen, ketkä koneen pudottivat. Onnettomuustutkinnan tarkoitus on ainoastaan selvittää putoamisen syy.  

Vaikka raportissa ei ketään syytettykään, separatistit ehtivät jo tiistaina uutistoimisto Interfaxin mukaan vakuuttamaan, ettei heillä ole koskaan ollut niin järeää aseistusta, mitä koneen pudottaminen olisi vaatinut. 

Koneen heinäkuisessa tuhossa kuoli 298 ihmistä. Heistä vasta 193 on tunnistettu.

Tutkijat toivovat pääsevänsä tutkimaan onnettomuuspaikkaa uudestaan, mikäli Itä-Ukrainan tulitauko pitää. Onnettomuuspaikalta voisi löytyä myös ohjuksen sirpaleita, jolloin muun muassa aseen tyyppi voitaisiin varmistaa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme