Mainos
Mainos

Suomalaisdelegaatio matkaa Iraniin avaamaan kauppasuhteita – MTV seuraa mukana

Iranin pakotteiden väistyessä kauppa lähtee uudestaan käyntiin. Tänään Teheraniin lähtee laaja suomalainen yritysdelegaatio, jota johtaa Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka.

Suomen delegaation Iranin-vierailu kestää torstaihin. Toivakan mukana Teheraniin lähtee paljon suomalaisen liike-elämän edustusta, johon kuuluu mm. cleantech-, biotalous- rakentamis- ja lääketeollisuuden alan yrityksiä. MTV seuraa vierailua delegaation mukana.

Matka on merkittävä, sillä Iran on parhaillaan avautumassa kansainväliselle kaupalle, kun Iraniin kohdistuvat kansainväliset pakotteet ovat väistymässä.

Iran, Yhdysvallat, Ranska, Kiina, Venäjä ja Saksa saivat heinäkuussa aikaan historiallisen sovun Iranin ydinohjelmasta. Nyt tuo päätös merkitsee asteittain Iranin talouspakotteiden vähenemistä.

Pakotteiden väistymisestä riemuittiin

Iranilaiset kerääntyivät kaduille juhlimaan 14-15. heinäkuuta, kun kauan odotettu ydinsopimus saatiin lopultakin tehtyä. 22 kuukautta kestäneet neuvottelut olivat ohi.

Monet iranilaiset kertoivat uskovansa ja toivovansa että vuosien eristys päättyy.

Nyt tätä ratkaisua toteutetaan käytännössä. Suomi kuten monet muutkin maat on käynnistämässä yhteisiä hankkeita Iranin kanssa. Ulkomaankauppaministeri Toivakan kanssa Iraniin lähtee laaja yritysdelegaatio, jossa painopisteet ovat cleantech ja biotalous, rakentaminen sekä lääketeollisuus.

Iranilla onkin maailmankaupalle paljon annettavaa. Erityisesti raaka-aineiden suhteen maa voi markkinoida helposti itseään superlatiivein: Iranissa on noin kymmenen prosenttia maailman öljyvaroista sekä maailman toiseksi suurimmat kaasuvarannot, maailman suurimmat sinkkiesiintymät ja maailman toiseksi suurimmat kupariesiintymät.

Maassa on myös paljon koulutettua työvoimaa.

Suuria ongelmiakin on. Ihmisoikeustilanne ja sananvapaus on heikkoa ja teloitusluvut korkeita. Esimerkiksi homoseksuaalisuus saattaa johtaa kuolemantuomioon.

Kansainvälinen yhteisö toivoo, että eristyksen päättyminen toisi myös ihmisoikeustyölle mahdollisuuksia Iraniin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme