Mainos
Mainos

Suomalaisella Viiltäjä-Jack -tutkijalla nykyistä tutkimusta varmempi valttikortti

Jari Louhelainen työskentelee professorina liverpoolilaisessa yliopistossa tutkien DNA-näytteitä. Nelisen vuotta sitten liikemies Russell Edwards saapui Louhelaisen luokse.

- Hän tuli ruskean laukun kanssa luokseni, enkä tiennyt miten häneen pitäisi suhtautua. Onko tässä nyt vähän höynähtänyt herra, joka luulee vähän yhtä ja toista.

- Mulla meni aika kauan, että pystyin hyväksymään sen, että tässä saattaisi olla jotain oikeeta. En tiennyt Viiltäjä-Jackin tapauksesta silloin oikein mitään.

Louhelainen lupautui kuitenkin lopulta auttamaan 14 vuotta mysteeriä tutkinutta Edwardsia DNA-todisteiden löytämisessä.

- Tämä oli vain tieteellinen haaste minulle aluksi, että pystynkö saamaan näin vanhasta kankaasta DNA-todisteita esille.

Hän ei ollut varma onko kyseisen shaalin kangas ollenkaan oikea ja alkuperäinen, josta määritystä alettiin tekemään. Tutkimuksen ohessa Louhelainen sai aikaan myös menetelmäkehitystä ja löysi yhdestä solusta genomista DNA:ta.

- Olin tässä vaiheessa niin kuin sellaisessa tieteellisessä tornissa yksistään, ymmärtämättä ollenkaan että tästä tulee ihan hirveä haloo.

Miksi tutkimus vasta nyt?

Aiemmin DNA-tutkimusta ei ollut olemassakaan ja tekniikatkin ovat kehittyneet luonnollisesti kokoajan. Louhelainen kertoo myös, että kyseinen kangas tuli tutkijoiden käyttöön vasta nyt.

- Poliisi oli vienyt rikospaikalta löytämänsä shaalin alun perin vaimolleen. Tämä oli kuitenkin kieltäytynyt pesemästä ja käyttämästä sitä, joten poliisi oli laittanut kankaan omaan arkkuunsa piiloon.

- Kangas oli periytynyt suvussa toiselta toiselle ja nyt lopulta eräs suvun henkilö oli myynyt tämän lopulta Edwardsille.

Tästä kankaasta saatujen näytteiden perusteella Viiltäjä-Jackiksi määriytyi puolalainen parturi Aaron Kosminski.

Kritiikkiä uskottavuudesta

Britanniassa Louhelaisen löydöstä on kritisoitu epävarmaksi ja sitä onkin pidetty vain Russel Edwardsin eilen julkistetun kirjan mainostemppuna.

- Tieteellisessä mielessä tutkimus on tehty mitokondriaalisesta DNA:sta, missä on se ongelma, että sitä ei pystytä samalla tarkkuudella todistamaan, kun esimerkiksi isyystapauksissa ja murhatapauksissa.

- Tässä on kuitenkin selvät indikaatiot siihen suuntaan, että kyse on oikeasta henkilöstä. Ja kun löysimme sekä uhrin että tekijän mitokondriollista DNA:ta, niin ajateltiin, että se on vähän enemmän kuin sattuma.

Louhelainen puolustautuu myös sillä, että hän ei ole osallistunut itse kirjan tekemiseen. Hän ei ole saanut myöskään palkkaa.

- Tein vain tieteelisen työn ja se oli kiinnostukseni tieteeseen. Tämä kirja ei ole tiedekirja, vaan kertoo sen tarinan mikä meillä oli kerrottavana tähän asti.

Tutkimus jatkuu - todellinen DNA-aarre käsissä

Louhelaisella ja Edwardsilla on hallussaan uniikki todistuskappale. Kankaasta on pystytty nimittäin löytämään siis myös genomista DNA:ta.

- Koska meillä on sitä genomista DNA:ta, niin me voidaan saada paljon tarkempi todennäköisyys sille, että kyseessä on juuri se tekijä joka me sanotaan sen olevan.

Genomisen DNA:n avulla henkilöllisyys voidaan myös tieteellisin perustein hyväksyä paremmin kuin nyt saatu tutkimustulosten vastaavuus.

- Nyt ollaan niin varmoja, kun tällä hetkellä voidaan olla.

Louhelainen kertoo, että heillä tarkoitus on jatkaa tutkimusta.

- Tämä on ainoa fyysinen todiste näistä murhista mikä on jäljellä. Tämä saattaa olla aina ja viimeinen mahdollisuus tehdä tämä.

- Mikäli vain on ajan ja rahoituksen puolesta mahdollista, niin kyllä. Oishan se mukava ratkaista lopullisesti.

Kysytty mies

Suomalaistutkija on ollut hyvin kysytty mies Daily Mail -lehden julkaistua ensimmäisen artikkelin DNA-löydöstä. Muun muassa tänään Louhelainen on juossut tv-studiolta toiselle ja antanut haastatteluja.

- Se on tullut aivan hirveenä yllätyksenä. Lopetin haastattelujen laskemisen 30 jälkeen.

Julkisuus on tuonut yhteydenottoja myös erilaisilta tahoilta.

- Tässä on muitakin tutkimuksia työnalla ja se on sellaista balassointia että saa työajan ja muun.

Louhelainen on kuullut jo myös heittoja, että hänen pitäisi tulla ratkaisemaan niin Olof Palmen, Kyllikki Saaren kuin Ulvilankin murhat.

- Nehän ois hirveen mielenkiintosia tehdä, mutta mulla on viimeset kolme päivää ollut sellaista filmitähden elämää, että katsotaan sitten kun palaan tästä maan pinnalle uudestaan, Louhelainen sanoo ja kiirehtii seuraavaan haastatteluun.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme