Mainos
Mainos

Suomalaiset metsittävät Laosia

Suomalaisen kehitysyhteistyön lonkerot ulottuvat moniin kolkkiin maailmalla. Yksi eksoottisimmista yhteistyökohteista maailman köyhimpiin kuuluva Laos.

Maan keskiosassa sijaitsevassa Savannakhetin maakunnassa pyritään varmistamaan, että seudun asukkaat saavat elantonsa metsistä vielä pitkälle ensi vuosituhannelle.

Pääkaupungista Vientianesta on Keski-Laosissa sijaitsevaan Savannakhetiin helikopterilla kolmisen tuntia, maateitse parisen viikkoa. Suomalaiset pyrkivät parantamaan kyläläisten elämisenlaatua metsätuntemuksensa kautta.

Laosin metsät ovat perinteisesti olleet vapaata riistaa, metsävaroja on varastettu ja viety Thaimaaseen, paikallisille asukkaille ei niistä ole tuloja tullut. Sitä on sen sijaan tullut oopiumin viljelystä, onhan Laos maailman toiseksi suurin oopiumin tuottaja, niin sanotun kultaisen kolmion yksi reuna.

Metsäprojekti pitää sisällään kokonaisvaltaisen metsäsuunnitelman tekemisen aina hallinosta ja lainssäädännöstä ruohonjuuritason kyläyhteisön maankäytön kehittämiseen. Projekti alkoi kaksi vuotta sitten. Vaikka projekti on vielä näinkin nuori on selähtenyt erittäin hyvin käyntiin, vakuuttavat viranomaiset kuin kyläläiset.

Kokonaisbudjetiltaan noin 90 miljoonan markan projektista on Suomen osuus noin kolmannes.
(MTV3/Tero Kekki


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme