Mainos
Mainos

Suomalaiset uskovat Balin kokouksen onnistumiseen

Pahin ongelma Balin ilmastokokouksen neuvotteluissa on ajanpuute.

Suomalaisneuvottelijat uskovat, että Balin ilmastokokous päättyy tuloksekkaasti. Valtuuskunnan mukaan joitakin poliittisesti hankalia kysymyksiä todennäköisesti jää silti ympäristöministerien ratkaistavaksi loppuviikolle.

-Mahdollisuudet ovat hyvät, että tämä niin sanottu Balin paketti syntyy ja prosessi uuden sopimusjärjestelmän laatimiseksi käynnistyy. Näyttää siltä, että merkittävää lähentymistä on tapahtunut, kertoo pääneuvottelija Sirkka Haunia ympäristöministeriöstä.

Haunian mukaan ilmapiiri kokouspaikalla on ollut rakentava, vaikka pientä jännitystä on ollut aistittavissa varsinkin kehitysmaiden joukossa. Ne ovat olleet epävarmoja siitä, mitä uusi ilmastosopimus niille merkitsisi.

-Varsinkin Brasilia on toiminut hyvin rakentavassa hengessä, ja Kiina sekä Intiakin ovat tulossa vastaan. Niin ikään Yhdysvallat, Australia, Kanada ja Norja ovat olleet aktiivisesti mukana, Haunia arvioi näkemäänsä.

Yhdysvaltojen ongelmana on tosin se, että vaalit ovat ovella ja hallinto vaihtumassa, eikä kukaan tiedä tulevan johdon aikeita.

Sopeutumisrahasto tärkeä edistysaskel

Runsaan viikon jatkuneissa virkamiestason keskusteluissa ei ole kuitenkaan vielä saatu sopua kaikista kysymyksistä. Vaikeiksi ovat osoittautuneet muun muassa metsäkatoon liittyvät asiat. Ne jäänevät huomenna Balille saapuvien ympäristöministerien ratkottaviksi.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan ministereitä kohtaavatkin kovat paineet: tulokseen olisi päästävä.

-On selvää, ettei Balilta voida lähteä kotiin ilman konkreettisia tavoitelukuja. Hallitukset eivät voi pettää läpimurtoa odottavia kansalaisiaan, sanoo ilmastokampanjavastaava Kaisa Kosonen järjestön tiedotteessa.

Selviä edistysaskeleitakin on toki nähty. Sirkka Haunian mielestä yksi merkittävimmistä on päätös perustaa erityinen sopeutumisrahasto auttamaan ilmastonmuutoksesta kärsiviä kehitysmaita.

-Pahin ongelma on kyllä ajanpuute. Pitkiä neuvottelupäiviä on vielä odotettavissa, Haunia ennakoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme