Mainos
Mainos

Suomalaiset mukana Trumpin nimitysjuhlissa: "Trump osaa puhua asiaakin"

Kun Donald Trump valittiin virallisesti keskiviikkoaamuna Suomen aikaan republikaanien presidenttiehdokkaaksi, yleisössä ei istunut pelkästään amerikkalaisia. Kaksi suomalaista oli hakeutunut vapaaehtoisiksi tarkkailijoiksi historialliseen kokoukseen, sillä republikaanit ovat heidän mieleensä. Kumpikin kutsuu itseään kokoomusaktiiviksi.

– Kyllä tämä puoluekokous muistuttaa myös kokoomuksen puoluekokousta. Verkostoituminen on erittäin tärkeää. Amerikkalainen versio on tosin viihteellisempi ja markkinointi ammattimaisempaa kuin meillä Suomessa, Antti Ahonen (kok.) sanoo MTV Uutisille.

Ahonen on tarkkailun lisäksi itsekin paikalla verkostoitumassa.

– Tärkeiden vaikuttajien kuten senaattoreiden kanssa toimme esille, että Suomessa on tällä hetkellä hallitus, jossa on porvarillisia puolueita. Kerroimme myös, että meillä on markkinataloushenkinen hallitusohjelma. Erityisen hyvillään republikaanit olivat, kun kerroimme, että Nato-jäsenyyden kannatus on Suomessa kasvanut, Ahonen kertoo.

”Karismaattinen hahmo”

Toinen puoluekokoukseen Suomesta matkannut aktiivi Ville Sipiläinen ei tue Trumpia, mutta ei tuomitsekaan.

– En missään nimessä tue Trumpin kaikkia linjauksia, mutta jos jaksaa kuunnella populismin välistä, niin sieltä löytyy ihan oikeita asioita. En siis täysin tuomitse, Sipiläinen sanoo.

Sipiläisen mukaan Trumpin talouspolitiikassa on paljon hyvää, mutta ehdokkaan eristävään ulkopoliittiseen linjaan hän suhtautuu varauksella.

Miehet ymmärtävät, miksi miljardööri on äänestäjien keskuudessa niin suosittu.

– Hän on vahva esiintyjä ja jonkun tyyppisellä teemoilla tällainen karismaattinen hahmo voisi pärjätä Suomessakin. Onhan meillä Euroopassakin populisteja, Ahonen sanoo.

Tähän mennessä kaksikolle kokouksen huipennus oli Trumpin varapresidenttiehdokkaan Mike Pencen tapaaminen yhden puoluekokoustapahtuman yhteydessä.

– Kerroimme, että olemme Suomesta. Pence kiitteli läsnäoloamme ja korosti Euroopan tärkeyttä, Ahonen sanoo.

Ahosen mielestä Pencen konservatiivisuus ja tasapainoinen olemus on Trumpin jatkokampanjalle tärkeä asia. Harras uskovainen, Pence, on tunnettu hyvin konservatiivisista arvoistaan.

Trump vastaanottaa ehdokkuutensa puoluekokouksen viimeisenä päivänä torstaina. Häneltä odotetaan voimakasta, mutta presidenttimäisempää voitonpuhetta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme