Mainos
Mainos

Suomalaislääkäri: Ebolarokote on erittäin merkittävä askel

Mtv uutisten haastatteleman THL:n rokoteohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan ebolarokotteen tutkimustulokset ovat hyvin merkittävä asia maailmanlaajuisesti.

Rokotteen toimivuus nykyisten tulosten valossa näyttää Nohynekin mukaan siltä, että ebolaan on viimein keksitty vastakeino.

– Ainahan on niin, että yksittäinen tutkimus ei riitä sanomaan lopullista sanaa vaan nää tutkimustulokset pitäisi toistaa, Nohynek muistuttaa.

Tutkimusasetelma oli toteutettu niin, että toisia ihmisiä rokotettiin heti ja toisia jonkin ajan kuluttua. Nohynekin mukaan tässä ei siis ole kyse pelkästään yksilön tehosta, vaan yksilön ja yhteisön välisestä tehosta.

– Näyttää siltä, että kun rokotetaan heti tartuntatapauksen ilmetessä yhteisössä, niin se suojateho on hyvinkin korkea, Nohynek sanoo.

Hyvistä tuloksista riippumatta rokote ei kuitenkaan ilmesty heti apteekin hyllyille. Lääkeviranomaisten tulee katsoa tutkimustuloksia ja saada riittävä tieto tehosta sekä turvallisuudesta, jonka jälkeen he antavat oman lausuntonsa. Myös lääkevalmistajalla täytyy olla ensin olemassa kapasiteetti valmistaa kyseistä rokotetta.

– Ei siis varmasti ole heti apteekin hyllyillä saatavissa, mutta aloittaa sen prosessin jota kaikki on jo vuosikymmeniä odottanut, eli saadaan tehokas ebolarokote markkinoilla, Nohynek kertoo.

Aiempien tutkimusten ongelmana rahoitus

Kyseisen tutkimuksen sponsorina toimi maailmanterveysjärjestö WHO. Nohynekin mukaan on kuitenkin kansainvälisen yhteisön tehtävä katsoa, että rokotetta pystytään tuottamaan ja sitä tarvitsevat henkilöt saavat sitä.

Aiempien tutkimusten suurin ongelma on ollut rahan puute. Kehitystyö on hidasta, ellei ympärillä pyöri rahaa. Isomman epidemian edessä, jossa on nähty kuinka tauti voi kyteä pitkään on kuitenkin kyse suurista kansanterveydellisistä syistä. Tämän takia nyt useammat tutkimusryhmät ja valmistajat ovat ryhtyneet tutkimukseen.

– Hyvin merkittävästä asiasta on kyse. Iso askel otettu nyt siitä, että yhdellä rokotteella on saatu kliininen teho, eli ihmisellä on voitu osoittaa, että se annettu rokote todella suojaa siltä ettei sairastu ebolaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme