Mainos
Mainos

Suomalaisnainen Makedonian rajalla: "Ihmiset menettäneet toivonsa"

Makedonian rajalle pystytetty aita on tehnyt tilanteesta Kreikan ja Makedonian rajalla vaikean. Paikalle saapuu yhä enemmän ihmisiä, mutta sen yli pääsee vain osa tulijoista.

Ahdistava tilanne on aiheuttanut rauhattomuuksia Kreikan ja Makedonian rajalla Kreikan puolella sijaitsevassa Idomenin kaupungissa.

Kun metalliaitaa Kreikan ja Makedonian rajalle alettiin rakentaa, pakolaiset ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa. 

– Tilanne kiristyi lauantaina, kun täällä on ollut kylmä, sadetta ja huonot oltavat. Tänään on ollut tosi rauhallista, kertoo Suomen punaisen ristin viestintädelegaatti Caroline Haga.

Haga kuvailee tunnelmaa Idomenissa toivottomaksi. Jo kymmenen päivää sitten Makedonia päätti, että Kreikan ja Makedonian rajan saavat ylittää ainoastaan syyrialaiset, afganistanilaiset ja irakilaiset.

Kreikan saarille ja Ateenaan saapuu kuitenkin yhä esimerkiksi ihmisiä pakistanilaisia, bangladeshilaisia, marokkolaisia ihmisiä, joita on kuljetettu bussilla maiden rajalle Idomeniin. 

Kaupunkiin osittaisen rajojen sulkemisen jälkeen saapuneet ja ne, jotka odottivat siellä, kun päätös rajojen sulkemisen tehtiin, ovat jääneet loukkuun alun perin muutamien tuntien oleskeluun suunniteltuun pieneen leiriin.

– Ruokaa ja vettä ei ole, vaikka yritämme tarjota kaiken, minkä pystymme tällä hetkellä, Haga sanoo.

– Ihmiset nukkuvat omissa pienissä teltoissaan ja jos sataa tai on kylmä, se ei pysty heitä pitkän aikaa suojelemaan.

Siirtolaisjärjestö IOM:n mukaan Makedoniaan on saapunut Kreikasta yksin marraskuun aikana 100 000 siirtolaista.

Haga kertoo, että Idomenin leirissä odotti lauantaina noin 1500 ihmistä ja eilen saman verran lisää. Ihmisiä, jotka eivät saa ylittää rajaa, on pyritty ohjaamaan takaisin Ateenaan YK:n ilmaisilla bussikuljetuksilla.

– Kunnon leiri, jossa on kunnon fasiliteetit ja kaikki mitä tarvitaan, olisi toinen ratkaisumahdollisuus, Haga toteaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme