Mainos
Mainos

Suomalaisnainen Meksikon järistysalueelta: Ihmiset hamstraavat ruokaa ja vettä

Meksikoa myöhään illalla Suomen aikaan vavisuttanut maanjäristys on saanut ihmiset hamstraamaan elintarvikkeita.

Mexico Cityn metropolialueella asuva suomalainen Anna Karatvuo kertoo, että ihmiset varautuvat mahdollisiin jälkijäristyksiin ja ostavat ruokaa ja juomaa varastoihin.

– Ihmiset ovat peloissaan, koska tämä maanjäristys sattui samana päivänä kuin 32 vuotta sitten tapahtunut kova maanjäristys. Se on selkeästi näkynyt täällä esimerkiksi siinä, että ihmiset hamstraavat ruokaa ja juomavettä ja varautuvat jälkijäristyksiin. Mieheni vanhemmilla on täällä ruokakauppa ja he ovat myyneet esimerkiksi vesivarastonsa loppuun.

Myös Karatvuo kertoo perheensä varautuneen jälkijäristyksiin ja mahdolliseen äkkilähtöön.

– Meillä on kotona varauduttu sen mukaan, mitä vain voi. Kaapeissa on ruokaa ja vettä. Minulla on myös laukkuun pakattu paperit ja vaihtovaatteet, jos yöllä pitää vauhdilla lähteä. Onneksi asumme omakotitalossa, että ei ole kauhean pitkä matka ulos.

"Maa alkoi pomppia ylös ja alas"

Illan järistys ei aiheuttanut Karatvuon asuinseuduille taloihin pahoja tuhoja. Sen sijaan sähköt ja puhelinyhteydet katkesivat.

– Olin keittiössä laittamassa ruokaa ja huomasin, että maan alkoi pomppia, suorastaan sellaista ylös ja alas -liikettä. Lähdin siitä suoraan ulos kolmen koirani kanssa. Siellä sitten odoteltiin. Meni sähköt ja meni puhelinlinjat. Onneksi täällä meidän alueella sähköt ja puhelinlinjat palasivat toimintaan aika äkkiä, noin puolen tunnin päästä jo.

– Meidän kotiin ei tullut vaurioita. Tämä on kaupungin pohjoislaidalla, joka selvisi pienemmillä vaurioilla.

Järistys aiheutti kuitenkin monin paikoin mittavia tuhoja. Karatvuo kertoo, että ihmiset osallistuvat aktiivisesti pelastustöihin ja tarjoavat toisilleen apua.

– Ihmiset seuraavat tiiviisti pelastustöitä. Monet ovat myös vapaaehtoisina pelastustöissä auttamassa. Ihmiset tarjoavat toisilleen majapaikkoja, syötävää ja juotavaa sekä vaatetusta. Apua on paljon saatavilla.

Karatvuo kertoo kokeneensa monia maanjäristyksiä. Viimeisin erosi hänen mukaansa merkittävästi aiemmista.

– Kyllä tämä oli ihan ehdottomasti ihan erilainen ja voimakkain, mitä olen kokenut. Se liike mitä oli niin se oli hyvin terävää ja meni ylös ja alas, aikaisemmat ovat olleet sivuttain meneviä. Tämä ylös ja alas menevä liike aiheuttaa enemmän tuhoa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme