Mainos
Mainos

Suomalaisperheen arki Brysselissä: "Äiti, voiko terroristi tulla meille kotiin?"

Millaista on kertoa viisivuotiaalle terrorismista ja poliisioperaatiosta? Emmi Suomilammi asuu perheineen Woluwe-Saint-Lambertin kaupunginosassa seitsemisen kilometriä Brysselin keskustasta ja on joutunut kertomaan kolmelle lapselleen, miksi partioon ei päässyt eilen illalla.

– Muutettaessa emme ajatelleet, että tällaiseen joudutaan. Tilanne on muuttunut vuoden sisällä, tuumailee perheen äiti Emmi Suomilammi.

Perhe muutti Brysseliin viime vuoden elokuussa. Rauhallisella alueella ei kuulemma näy poliisioperaatioista tai aseistetuista sotilaista jälkeäkään, mutta keskustan tapahtumia seurataan tiedotusvälineistä. 

– Paniikkia ei lietsota lastenkaan suuntaan. Jouduimme lapsille kuitenkin kertomaan, kun suomalaisten partio peruttiin eilisen osalta ja lapset sitten tietysti miettivät, että minkä takia.

– Kerroimme tästä uhasta ja meidän viisivuotiaamme tuossa mietti, että voivatko ne terroristit tulla meille kotiin. Tällaisessa tilanteessa ei voi muuta kuin rauhoitella, että ei he meille tule ja me olemme täällä ihan turvassa.

Perheen isä opettaa Eurooppa-koulussa ja kaikki kolme lasta käyvät sitä. Koulu on tänään suljettuna, joten koko perhe on kotona. Koulun sulkeminen ei sinällään ole mikään yllätys Brysselissä, jossa lakot lyövät koulujen ovet kiinni tuon tuostakin.

– Lapset ovat meillä tottuneet siihen, että tällaisia ylimääräisiä vapaapäivä saattaa tulla ja tässä nyt seuraillaan, miten tapahtumat etenevät ja pääseekö perhe jo huomenna kouluun vai mitä.

Hankala kauppareissu

Metro ei ole kulkenut lauantain jälkeen, mutta kenelläkään ei ole tarvetta matkustaa muutenkaan Brysselin keskustaan. Sinne pääsisi vielä toistaiseksi bussilla.

– Lähinnä olen noita Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteita katsonut. Suuria väkijoukkoja tulee välttää ja kehotetaan tällaiseen yleiseen tarkkaavaisuuteen.

Isot ostoskeskukset ovat kiinni, samoin jotkut ruokakaupat ovat sulkeneet ovensa.

– Pitäisi itsekin lähteä kohta kaupassa käymään, mutta en ole ihan varma, mitkä kaupat ovat auki ja mitkä kiinni.

Muuttoa Suomeen ei harkita

Vaikka muutto Suomeen tuntuu kaukaiselta, terrorismi on saanut ajatuksen pälkähtämään useammankin Brysselissä asuvan suomalaisen mieleen. 

– Kyllä mielessä on käynyt ja samaa on muutama muukin suomalainen sanonut. Kyllä nousee mieleen ajatus siitä, että mitä, jos sittenkin lähtisi Suomeen. Mutta ei se varmaan monenkaan kohdalla konkretisoidu.

Suomilammen perhe ei ole pakkaamassa muutokuormaa, vaan yrittää olla terroristijahdin keskellä rauhallisin mielin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme