Mainos
Mainos

Suomalaistutkija ei usko Israelin hyökkäysperusteluja

Suomalainen asiantuntija pitää Israelin ilmaiskuja Gazaan kohtuuttomina. Tampereen yliopiston Rauhan ja konfliktien tutkimuskeskuksen amanuenssi Unto Vesa ei usko Israelin ilmoittamiin syihin, joilla pommitukset on jälleen aloitettu.

- Perusteluina on käytetty Gazan iskuja Israelin puolelle, samoin tulitauon loppumista. Minun on vaikea uskoa, että näin todella on. Taustalla on jotain muuta, Vesa sanoo.

Ilmaiskujen takana voisi olla myös Israelin sisäpolitiikka ja taistelu seuraavasta johtajasta. Vesan mukaan on mahdollista, että Israel yrittää jollain tapaa käyttää hyväkseen Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin hallinnon viimeisiä aikoja.

Kansainväliset vastalauseet eivät juuri ole purreet Israeliin, mutta Vesa toivoo, että sotatoimet voitaisiin pysäyttää. Rauhanneuvottelujen näköalat eivät kuitenkaan näytä valoisilta.

"Ei varaa imagotappioon"

Sotilasasiantuntija taas osasi odottaa Israelin iskuja. Vain niissä käytetty voima yllätti, kertoo majuri Juha Mäkelä Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta. Hän ei näe tilanteeseen sotilaallista ratkaisua.

- Hamasin puolelta on odotettavissa kostoiskuja, jotka tulevat varmasti itsemurhaiskujen muodossa. Kyseessä on poliittinen pattitilanne, jota ratkotaan kostonkierteellä.

Israel on uhkaillut myös maahyökkäyksellä, mutta Mäkelä ei pidä sitä uskottavana vaihtoehtona.

- Israelilla on huonot kokemukset vuoden 2006 sodasta, ja sen jälkeen Hamas on vahvistunut. Maahyökkäys vaatisi runsaasti siviiliuhreja, eikä Israelilla ole varaa sellaiseen imagotappioon.

- Tilanteeseen tarvitaan suurvaltojen välitystä. Kummallakaan osapuolella tuskin on halua täysmittaiseen yhteenottoon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme