Mainos
Mainos

Suomalaistutkija ei usko Jeesuksella olleen vaimoa

Suomalaistutkija tyrmää uuden tutkimustuloksen Jeesuksen vaimoon viittaavan papyruksen aitoudesta.

Kolmen amerikkalaisen yliopiston tutkijat päättelivät, että kaksi vuotta sitten julkisuuteen tullut Jeesuksen vaimoon viittaava papyrus olisi aito, koska sen kirjoituksen muste näyttäisi olevan peräisin oletetulta ajalta joitakin vuosisatoja Jeesuksen kuoleman jälkeen.

– Uutinen on jo muutaman vuoden vanha, tiederintamalla ei tämän suhteen ole paljoa tapahtunut. Kyse on todennäköisesti väärennöksestä. Vanhojen gnostilaisten tekstien tutkiminen on aika spesifi ala ja alan kärkitutkijoiden mukaan papyrus näyttää tekaistulta, arvioi Raamatuntutkimuksen professori Lauri Thurén Itä-Suomen yliopistosta.

Samalla hänen mukaansa ei voida väittää, että Jeesuksella olisi ollut vaimo.

– Mitään näyttöä siitä, että Jeesuksella olisi ollut vaimo, ei ole. Jos Jeesus olisi ollut naimisissa, siitä varmasti mainitsisi jokin varhainen teksti jotakin. Historian tutkimuksessa ei tosin voida sulkea pois juuri mitään, koska lähteemme ovat niin niukat niiltä ajoilta.

Thurén muistuttaa myös, että historian muuntelu oli tyypillistä gnostilaisen ajan tarinoille.

– Aitoja gnostilaistyyppisiä tekstejä tulee aika-ajoin esiin. Niissä tyypillistä on se, että asioita käännetään päälaelleen, kuten että Juudas oli opetuslapsista sankari. Se oli heille tavallista. Siinä ei pyritty historian vääristämiseen, vaan kyseessä oli koukku, jolla ihmiset saatiin kiinnostumaan asiasta.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme