Mainos
Mainos

Suomalaistutkija Nobelista: Osuva valinta

Yliopistontutkija Marko Lehti pitää rauhan Nobelin myöntämistä tunisialaisjärjestöille osuvana valintana ja vahvana poliittisena viestinä.

Poliittinen viesti se on Lehden mukaan sikäli, että palkitaan arabikevään maista ainoa joka ei ajautunut väkivallan kierteeseen demokratialiikehdinnän jälkeen. Samalla kannustetaan rauhanomaisen kehityksen jatkumiseen, vaikka Tunisiassa on tänä vuonna ollut kaksi raakaa terrori-iskua.

– Tunisia on maista ainoa,jossa demokratia on voittanut jollain tapaa. Tässä nimenomaan sisäisellä dialogilla on kaikista tärkein rooli; muista maista se on puuttunut, Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksessa (Tapri) työskentelevä Lehti sanoo.

Palkinto kiinnittää Lehden mukaan huomion siihen, että rauhanprosessi on jotain paljon laajempaa kuin tulitauko- tai rauhansopimuksen solmiminen. Oikea rauhanprosessi seuraa vasta sen jälkeen. Jos ei, niin päädytään epävakaaseen tilanteeseen.

– Tunisiassa on kyetty luomaan paikka vuoropuhelulle, ja vastakkaisten näkemysten kanssa on pystytty tulemaan toimeen, Lehti sanoo tunisialaisjärjestön muodostamaan kvartettiin viitaten.  

Tunisiassa on ollut tänä vuonna kaksi turisteihin kohdistunutta terrori-iskua, joista ensimmäinen tehtiin maaliskuussa museoon ja jälkimmäinen kesäkuussa Soussen lomakohteeseen. Iskuissa kuoli kymmeniä ihmisiä.  

Lehti pitää iskuja provokatiivisina: niiden selvä tarkoitus oli häiritä demokratiakehitystä. Rauhan Nobel voidaan hänestä nähdä tuen osoituksena demokratialinjalle.

– Pyrkimys on näyttää, että hyvä tästä tulee kun jatkaa, ei anneta väkivaltaisten provokaattorien häiritä kokonaiskuvaa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme