Mainos
Mainos

Suomalaistutkija: Ruotsin uudet vaalit todellinen yllätys

Ruotsin hallituksen kaatuminen ja uudet vaalit ovat todellinen suuri epäonnistuminen pääministeri Stefan Löfvenille ja sosiaalidemokraateille, arvioi Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg.   

Hallituksen kaatuminen on merkki Ruotsin perinteisen blokkipolitiikan murtumisesta, Sundberg sanoo STT:lle.  

Sundberg kuvailee uusiin vaaleihin päätymistä todelliseksi yllätykseksi.  

– Tämä on aikamoinen muutos Ruotsin poliittiseen kulttuuriin. Blokkipolitiikka ei toimi, koska mukana on kolmas tekijä, ruotsidemokraatit. Tämä on aivan uusi ja vähän kaoottinenkin tilanne.  
Sundbergin mukaan Ruotsin politiikan voimasuhteita uusien vaalien jälkeen on vielä vaikea arvioida. Muiden puolueiden on otettava ruotsidemokraatit vakavammin, jotta vastaavalta vastedes vältyttäisiin. Keskusteluyhteyden avaaminen voi Sundbergin mukaan kuitenkin olla vaikeaa.  

– Luultavasti ruotsidemokraatit odottavat, että heidän voimansa yhä vahvistuu, ja se on hyvinkin mahdollista, Sundberg arvioi.  
Hän huomauttaa, että Allianssi eli oppositiossa olevat porvaripuolueet pitivät oman blokkinsa yhtenäisenä Löfvenin yrittäessä turhaan blokkiylityksiä keskustan ja kansanpuolueen suuntaan.  
Yhtenäisyys saattaakin auttaa oppositiopuolueet valtaan, Sundberg arvioi.   

– Ehkä ainoastaan Allianssi tässä tilanteessa ainoana voi muodostaa hallituksen, joka pystyy toimimaan ja jolla on arvovaltaa. Demarit ei siihen pystynyt, enkä näe, että he sieltä uudestaan pääsisivät nousuun

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme