Mainos
Mainos

Suomalainen Turkin Gaziantepissä: Turkkilaiset peloissaan – osa näkee tilanteessa "suurempaa voimaa"

Turkissa työmatkalla parhaillaan oleva suomalaistutkija Mikko Häkkinen kertoo paikallisten ihmisten olevan peloissaan Turkin tilanteesta.

Turkin eteläosassa, Syyrian rajalla rajalla sijaitsevassa Gaziantepin kaupungissa oleva Mikko Häkkinen heräsi kovaan meteliin keskellä yötä.

Hetkeä aiemmin Turkin armeija oli sanonut ottaneensa vallan maassa ja presidentti Recep Tayyip Erdogan oli kehottanut ihmisiä kaduille. Rauhallinen yö Turkissa muuttui hetkessä rauhattomaksi vallankaappausyrityksen takia.

– Heräsin puoli kahden aikaan yöllä ihmisten huutoon ja autojen torvien soittoon. Avasin hotellihuoneeni verhot ja huomasin, että katu on täynnä autoja ja ihmisiä. Monien autojen ikkunoista heilui Turkin lippu. Myös monet kadulla kulkevat kantoivat Turkin lippua, joensuulaisen Karelia-ammattikorkeakoulun tutkija Häkkinen kuvailee MTV Uutisten haastattelussa.

Tunnelma hyvin kiihtynyt

Tunnelma oli Häkkisen mukaan hyvin kiihtynyt. Levoton tilanne jatkui pari tuntia, mutta rauhoittui yön mittaan.

Häkkinen sai selville mielenosoituksen syyn kansainvälisten TV-kanavien välittämistä tiedoista ja internetistä, muun muassa Suomen ulkoministeriön sivuilta.

Häkkinen kertoo paikallisen tuttavansa kuulleen, että Gaziantepissa olisi myös moskeijasta kuulutettu ihmisiä lähtemään ulos. Turkin presidenttiä ja maan uskonnollisia tahoja on aiemminkin pidetty läheisinä.

Häkkinen ei ole kuullut, että Gaziantepissa tilanne olisi vielä äitynyt väkivaltaiseksi. Hän on nähnyt kaduilla vain siviilejä ja siviiliajoneuvoja.

– Olen kuullut laukauksen kaltaisia ääniä, mutta on vaikea arvioida, ovatko äänet peräisin aseesta vai esimerkiksi ilotulitteista.

"Osa näkee tilanteessa aiempaa suurempaa voimaa"

Häkkinen kertoo viestitelleensä ja soitelleensa paikallisten tuttaviensa kanssa hotellihuoneestaan. Suomen ulkoministeriö on kehottanut suomalaisia pysymään sisätiloissa.

– Kaikki ovat hereillä. Tätä ennen paikallisessa tuttavapiirissäni on esitetty paljon kritiikkiä nykyistä hallitusta kohtaan, etenkin Erdoganin poliittisen linjan uskonnolliskonservatiivisuuden takia. Nyt yön mittaan käydyissä keskusteluissa elää kuitenkin toivo siitä, ettei tästä kehittyisi veristä selkkausta, Häkkinen sanoo.

"Vallankaappaus oli yllätys kaikille"

Vallankaappausyritys tuli kaikille täytenä yllätyksenä.

– Osa tuntuu ajattelevan, että tämä on ohimenevä tilanne, kuten aiemmat epäonnistuneet vallankaappausyritykset. Osa taas tuntuu näkevän tämän hetkisessä tilanteessa jotain aiempaa suurempaa voimaa, Häkkinen sanoo.

– Mutta vaikka moni on kriittinen hallituksen linjaa kohtaan, kukaan tuttavistani ei ole ilmaissut tyytyväisyyttään vallankaappausyrityksestä vaan pelkkää pelkoa ja huolestuneisuutta siitä, ettei vain verenvuodatusta tulisi. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme