Mainos
Mainos

Suomalaistutkimuksen traaginen tausta: Zikavirusäiti joutui tekemään abortin

Merkittävän suomalaisjohtoisen zikavirustutkimuksen taustalla on traaginen tarina. Tutkijat tekivät merkittäviä löydöksiä perustuen tapaukseen, jossa äiti joutui abortoimaan lapsensa zikaviruksen takia.

Suomalaisjohtoinen kansainvälinen tutkimusryhmä on onnistunut havaitsemaan zikavirusta raskaana olevan naisen verinäytteestä vielä neljä viikkoa sairastumisen jälkeen.

Löydös on merkittävä ja voi johtaa raskaana olevien naisten zikavirusseulonnan helpottumiseen. Taustalla on kuitenkin traaginen tapaus.

Tutkimusryhmää johtanut professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta kertoo, että kaikki lähti potilastapauksesta.

– Meillä oli potilasnäyte raskaana olevasta naisesta, joka 11. viikolla raskaana ollessaan oli lomaillut miehensä kanssa Väli-Amerikassa ja saanut sieltä ihottumakuumetaudin. Marras-joulukuussa alkoi tulla tietoja zikaviruksen leviämisestä alueella ja että se aiheuttaa vakavia sikiövaurioita. Potilas ja hänen omaisensa huolestuivat, hän kertoo.

Nainen hakeutui hoitoon ja hänestä otettiin verinäyte. Tutkimuksissa selvisi, että naisen verinäytteessä voi olla zikavirusta vasta-aineiden perusteella, mutta heti asiasta ei saatu varmuutta.

Vapalahden mukaan tehtiin lisätutkimuksia, joissa asia varmistui. Kyse oli erittäin herkästä geenitestistä viruksille. Yllättäen todettiin, että naisella oli vielä 4 viikkoa sairastumisen jälkeen zikavirusta verenkierrossaan. Kyseessä oli uusi ja yllättävä havainto.

– Aikaisemmin ajateltiin, että zikavirusta voidaan havaita verenkierrossa vain muutaman päivän, korkeintaan viikon päästä siitä, kun infektion on saanut, Vapalahti selventää.

Infektion toteamisen jälkeen nainen meni tarkempiin tutkimuksiin, koska zikavirus voi kehittää vakavan aivovaurion. Tutkimuksissa todettiin, että sikiö on vakavasti vaurioitunut, minkä vuoksi Vapalahden mukaan päädyttiin aborttiin.

Surullinen tapaus antoi tutkijoille arvokasta tietoa. Zikaviruksen todettiin kasvavan hyvin nimenomaan hermosoluviljelmissä, jotka edustava hermosolun esiastetta.

– Kaikki tämä sopii siihen, että zikavirus lisääntyy sikiön varhaisessa keskushermostokudoksessa ja toisaalta tavallaan antaa lupausta siitä, että herkällä zikaviruksen geenimonistusmenetelmällä voitaisiin seuloa raskaana olevista äideistä sellaisia, joiden sikiölle on kehittymässä vaurio, Vapalahti kertoo.

Vapalahden mukaan vaurion uhka voitaisiin mahdollisesti havaita seulonnassa jopa siinä vaiheessa, kun sikiö ei ole vielä vaurioitunut.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme