Mainos
Mainos

Suomalaisuhrien tuomisesta kotiin ei ole vielä päätetty

Afganistanissa eilen surmattujen kahden suomalaisen avustustyöntekijän ruumiiden luovuttamisesta kotimaahan ei ole vielä päätetty.

Vainajat ovat yhä Afganistanin viranomaisten hallussa, kertoo Suomen Kabulin-suurlähettiläs Ari Mäki.  

Mäen mukaan suurlähetystöllä ei ole uutta tietoa surmatyön tutkinnan etenemisestä. Mäki arvioi STT:lle, että perjantainen pyhäpäivä hidastaa tutkintaa Afganistanissa.  

Turvallisuustilanne Afganistanissa voi Mäen mukaan vaihdella paljonkin lyhyessä ajassa ja alueittain. Surmatut kaksi naista työskentelivät International Assistance Mission (IAM) -järjestön tehtävissä Heratissa. Kaupunki on Mäen mukaan ollut aiemmin suhteellisen rauhallinen eikä siellä ole tapahtunut ulkomaalaisiin avustustyöntekijöihin kohdistettuja iskuja.  

- Kansainvälisten järjestöjen paikallisia työntekijöitä on aikaisemmin kidnapattu.  

Afganistanissa toimivat kansalaisjärjestöt noudattavat omia turvallisuussäännöksiään, Mäki sanoo.   

- Heidän liikkumavapautensa on ollut perinteisesti hieman suurempi kuin esimerkiksi lähetystöjen henkilöstön. Osittain siksi, että heillä on katsottu olevan niin kiinteät suhteet paikallisiin toimijoihin.  

Siviiliuhrien määrä Afganistanin levottomuuksissa on Mäen mukaan ollut kasvussa. Kansainväliset Isaf-joukot ovat poistumassa maasta vuoden lopussa. Vastuuta turvallisuudesta on siirretty yhä enemmän afgaaniviranomaisille.   

- Iskut heitä kohtaan ovat lisääntyneet, ja afgaanijoukkojen uhrien ja siviiliuhrien määrä on noussut.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme