Mainos
Mainos

Suomalaisupseerilta tukea USA:n epäilyille Turkin lennokki-iskusta – "Eniten siellä operoi Venäjä"

Kaikki todennäköisyydet viittaavat siihen, että Turkin ilmavoimien tänään alasampuma lennokki oli venäläinen, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen.

Saman epäilyn on esittänyt Yhdysvallat, mutta Venäjä on kiistänyt tiedon.  

Parosen mukaan alueella saattaa operoida myös esimerkiksi Yhdysvaltain tai Israelin lennokkeja, mutta koska kone oltiin valmis ampumaan alas, vahvimmiksi vaihtoehdoiksi jäävät Venäjä ja Iran.

Kone tuskin on harhautunut sinne vahingossa, vaan se on ollut suorittamassa tiedustelutehtävää.

– Jos käyttää poissulkemisen teoriaa, niin kaikkein eniten siellä operoi Venäjä, Paronen sanoo.

Kone ammuttiin alas lähellä Syyrian rajaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä on tänään pommittanut Syyriassa kapinallisryhmien tukikohtia Aleppon kaupungin eteläpuolella. Aleppo sijaitsee 35 kilometrin päässä Turkin rajasta.

Jos lennokki oli Iranin, motiivi on mahdollisesti liittynyt juuri Aleppon taisteluihin, Paronen arvioi.

– Ei olisi ihme, että he olisivat osoittaneet jonkinlaisen lennokin ja ohjanneet sen Turkin ilmatilaan selvittämään, mitä turkkilaiset aikovat tai varautuvat aktiivisempaan sotilaalliseen toimintaan Syyrian pohjoisosissa.

Parosen mukaan ei kuitenkaan ole varmaa, että lennokin suorittama tiedustelu liittyisi juuri Aleppon taisteluihin.

– En vielä vetäisi suoria yhdysmerkkejä tällä hetkellä. Mutta aina kun jokin iso sotilaallinen operaatio aloitetaan, pelkästään se alue ei ole tiedustelun kohteena, vaan sitä tehdään laajemmalla alueella.

Paronen pitää epätodennäköisenä, että lennokkitapaus kiristäisi Venäjän ja Turkin välejä merkittävästi.

– Vaikka kysymyksessä olisikin tarkoituksellinen tiedustelu, tässä ei ole kukaan kuollut. Onni onnettomuudessa, että se on tällainen tappio eikä miehitetyn tiedustelualuksen alasampuminen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme