Mainos
Mainos

Suomalaisvirkamies Delhin savusumussa: "Surkuhupaisaa"

– Olemme täällä tupakanvastaisen sopimuksen osapuolikokouksessa lauantaihin asti ja on surkuhupaisaa, että olemme savun keskellä, sanoo Suomen Brysselissä olevan EU-edustuston terveysalan erityisasiantuntija Pasi Mustonen MTV Uutisille Delhistä.

Kaupunkia vaivaa pahin saastesumu vuosiin. Pohjois-Intiassa oleva 11 miljoonan asukkaan pääkaupunki kärsii monien tekijöiden aiheuttamasta ilmiöstä: ilma ei liiku ja se vähä mitä tuulee, käy kaupunkia kohti joka suunnasta.

Maaseudulla kasketaan viljelykauden päätteeksi, kun pelloilta hävitetään rikkakasveja. Kaupungissa itsessään käytetään hiilivoimaa ja rakennustöissä dieselkoneita. Liikenne vaurastuvassa jättikaupungissa tuo omat saasteensa.

– Tulimme aamulla ja tuskin nähtiin mitään kentällä. Tilanne päivän mittaan vain paheni, Mustonen kuvailee.

Nyt hallitus on julistanut Delhiin hätätilan ja kaupunkiin on määrätty useita rajoituksia. Koulut ovat kiinni ainakin kolme päivää ja rakennus- ja purkutyöt keskeytyksissä liki koko alkavan viikon.

– Tilanne on erityisen paha hengitys- ja sydänvaivoista kärsiville sekä vanhuksille ja lapsille, Mustonen sanoo.

Ilman hiukkaspitoisuus on paikoin 90-kertainen YK:n enimmäissuositukseen verrattuna.

– Delhi on yksi maailman saasteisimmista kaupungeista, Mustonen summaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme